Za rok a půl bude bitcoin stát 250 tisíc dolarů, věří miliardář Draper

Známý americký investor a miliardář Tim Draper je přesvědčen, že bitcoin bude mít ke konci roku 2022 hodnotu 250 tisíc dolarů, současným výkyvům navzdory.

Známý americký investor a miliardář Tim Draper je přesvědčen, že bitcoin bude mít ke konci roku 2022 hodnotu 250 tisíc dolarů, současným výkyvům navzdory. Zdroj: Wikipedia.com

Bitcoin v pondělí po nedávných prudkých propadech opět překonal hranici 40 tisíc dolarů.
Na hodnotu kryptoměn mají velký vliv vyjádření šéfa automobilky Tesla Elona Muska. Ten v neděli připustil, že jeho firma by mohla bitcoin přijímat jako platidlo, pokud se těžba virtuální měny stane ekologičtější.
3
Fotogalerie

Známý americký investor Tim Draper opět pořádně pobláznil sociální sítě. Navzdory extrémním výkyvům ceny bitcoinu z posledních týdnů znovu zopakoval svou teorii, že nejznámější kryptoměna může na přelomu let 2022 a 2023 stát až 250 tisíc dolarů. „Myslím, že v tomhle budu mít pravdu,“ řekl Draper serveru CNBC. Někteří experti však před jeho výroky varují. 

„Dejme tomu ještě zhruba rok a půl a všichni obchodníci budou na OpenNode (platební brána pro bitcoiny – pozn. red.), každý bude přijímat bitcoin,“ tvrdí miliardář. Zároveň připomněl, že řada velkých korporací, jako je Microsoft, Amazon, PayPal nebo Starbucks, už platby kryptoměnami přímo, či nepřímo přes třetí stranu akceptuje. Podle Drapera se bude bitcoin ke konci příštího roku daleko častěji používat jako běžné platidlo. 

Hodnota bitcoinu se v neděli vrátila ke strmému růstu poté, co jeden z nejbohatších lidí světa Elon Musk zveřejnil příspěvek na Twitteru, v němž uvedl, že za elektrická auta Tesly by opět mohlo být možné platit bitcoinem, pokud se jeho těžba stane ekologičtější. Virtuální měna se díky tomu v pondělí po delší době přehoupla přes 40 tisíc dolarů, kolem 845 tisíc korun, a na této hodnotě se držela i během úterního dopoledne.

Tim Draper je mezi americkými burziány uznávanou osobností. Své současné jmění ve výši 1,5 miliardy dolarů vydělal právě díky včasným investicím do bitcoinu a společností, jako je Tesla, SpaceX, Skype nebo Twitter. Letos v březnu též předpovídal, že kryptoměny brzy zlákají další obří investory, jako je například Netflix. Ne každý s ním ovšem souhlasí.   

„Je potřeba tato tvrzení brát s rezervou, jelikož Draper do bitcoinu investuje, a má tak na jeho posílení zřetelný zájem,“ myslí si Tomáš Pfeiler, portfolio manažer makléřské společnosti Cyrrus. „Nevěřím, že se bitcoin bude v následujících letech více využívat. Dokonce i zastánci kryptoměn jsou skeptičtí ohledně jejich používání v každodenním platebním styku vzhledem k jejich enormní volatilitě,“ dodává Pfeiler.  

Argument, že se bitcoin časem promění na méně kolísavé a tím pádem méně rizikové aktivum, je na základě Pfeilerova mínění nesprávný. Klasickým kryptoměnám navíc v budoucnu poroste konkurence ze strany digitálních měn centrálních bank. 

Podobně se o bitcoinu vyjádřil minulý týden také respektovaný profesor financí z Newyorské univerzity Aswath Damodaran. „Jako měna bitcoin nikdy nefungoval. Kdy jste jej naposledy použili k tomu, abyste si koupili dům, oběd nebo kávu? Odpověď je „téměř nikdy“, protože to je neuvěřitelně neefektivní měna,“ prohlásil Damodaran v rozhovoru se serverem Business Insider

Jak funguje bitcoin?