Írán obdrží 106 letadel Airbus, americká vláda dala svolení

Největší letouny Airbusu (odpředu dozadu A330, A350, A380)

Největší letouny Airbusu (odpředu dozadu A330, A350, A380) Zdroj: Airbus

Zisk typové certifikace pro letoun A350 Airbus oslavil společným letem všech pěti testovacích letadel
První Airbus A380 brzy opustí flotilu Singapore Airlines
Airbus A380 létá na pravidelné lince Praha-Dubaj. Do Česka přilétá v 13:30 a odlétá v 15:55.
Vizualizace Airbusu A350 pro Japan Airlines
První "čínský" Airbus A380 společnosti China Southern Airlines
20
Fotogalerie

Americká vláda poskytla evropskému výrobci letadel Airbus povolení k prodeji 106 civilních letadel íránskému vlajkovému přepravci Iran Air.

Agentuře Reuters to sdělil informovaný zdroj a později to potvrdil mluvčí ministerstva zahraničí USA. Jde podle analytiků o kontroverzní krok, který může vyvolat spor mezi končící vládou prezidenta Baracka Obamy na jedné straně a republikány a zvoleným prezidentem Donaldem Trumpem na straně druhé.

Airbus sice sídlí ve Francii, Spojené státy mu ale musí vydávat povolení k prodeji letounů do zemí podléhajícím sankcím, protože minimálně deset procent komponentů jeho produkce pochází z USA. Írán si už letos objednal od Airbusu a amerického konkurenta Boeingu po více než stovce strojů a USA už dříve Airbusu vydaly povolení k prodeji 17 letounů.

Krok ministerstva financí USA zřejmě vyvolá nelibost republikánů v Kongresu a Trumpa, který v předvolební kampani řekl, že dohodu o íránském jaderném programu mezi Teheránem a velmocemi v čele s USA rozmete. Dohoda na počátku roku zrušila většinu obchodních sankcí proti Teheránu.

Povolení k prodejům do Íránu může budoucí Trumpova administrativa po lednovém nástupu snadno zrušit, řekli experti Reuters. Kdyby se takto Trump rozhodl, vedlo by to ke sporům s americkými spojenci a dalšími mocnostmi, které dohodu s Íránem spolupodepsaly. Minulý týden Sněmovna reprezentantů schválila návrh zákona, který by zablokoval prodej komerčních letadel Íránu, před Obamovým odchodem z funkce ale zákaz nemá šanci vstoupit v platnost.

Trump ani nikdo z jeho týmu zatím na krok vlády nereagoval. Přední republikáni v Kongresu dnes poslali Obamovi dopis s doporučením, aby se po zbytek své služby zdržel podpory investic v Íránu a vydávání nových povolení k vývozu.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby řekl, že načasování souhlasu s prodejem airbusů s listopadovými prezidentskými volbami v USA nesouviselo. Podle něj to je součást amerických závazků v rámci dohody s Íránem.