Japonský pivovar Asahi má zájem o východoevropský byznys SABMilleru, včetně Plzeňského Prazdroje

Prazdroj (ilustrační foto)

Prazdroj (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Robert Wallace via Flickr

Pilsner Urquell, Prazdroj
Prazdroj
Plzeňský Prazdroj
Prazdroj
Novinky a speciality. K vyšším prodejům nevede jiná cesta než inovace, tedy nové produkty, soudí šéf Plzeňského Prazdroje Doug Brodman, který na snímku ochutnává nové produkty značky Gambrinus
8
Fotogalerie

Japonský pivovar Asahi Group Holdings hodlá nabídnout více než 500 miliard jenů (117 miliard korun) za aktivity společnosti SABMiller ve východní Evropě, mezi které patří i Plzeňský Prazdroj. Informoval o tom japonský podnikatelský list Nikkei.

Prodej aktivit SABMilleru v České republice, Polsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku je součástí podmínek pro dohodnuté převzetí podniku ze strany rivala Anheuser-Busch InBev.

Pivovar Asahi patří mezi řadu firem, o jejichž možném zájmu o aktivity společnosti SABMiller ve východní Evropě se v posledních měsících spekuluje. Prezident Asahi Akijoši Kodži přitom v květnu agentuře Reuters řekl, že firma se o východoevropské aktivity SABMilleru ucházet nebude. Mluvčí Asahi dnes v reakci na zprávu listu Nikkei uvedla, že firma v současnosti nečiní žádné kroky k převzetí těchto aktivit.

Kromě Plzeňského Prazdroje zahrnují aktivity SABMilleru určené k prodeji i polské značky Tyskie a Lech, slovenský Topvar, maďarský Dreher a rumunský Ursus. Jejich celková hodnota se podle dřívějších odhadů pohybuje mezi pěti a sedmi miliardami eur (135 až 189 miliard korun). Mezi potenciální uchazeče o tato aktiva podle médií patří také některé české investiční společnosti, například R2G a J&T.

Pivovar Asahi se již dříve dohodl na koupi některých značek pivovaru SABMiller, jako Peroni a Grolsch, za 2,55 miliardy eur (69 miliard korun). Prodej těchto značek byl rovněž podmínkou pro převzetí SABMilleru rivalem Anheuser-Busch InBev.