Kdo může vydělat na vládní čtvrti? V jejím okolí má pozemky Lidl i skupina miliardářů

Pozemek v pražských Letňanech, kde má vyrůst vládní čtvrť

Pozemek v pražských Letňanech, kde má vyrůst vládní čtvrť Zdroj: ČTK

Pozemek v pražských Letňanech, kde má vyrůst vládní čtvrť
Pozemek v pražských Letňanech, kde má vyrůst vládní čtvrť
Pozemek v pražských Letňanech, kde má vyrůst vládní čtvrť
4
Fotogalerie

Až deset tisíc zaměstnanců, třináct set nových bytů a nemocnice. Pokud se plány na  výstavbu vládní čtvrti stanou skutečností, z nezastavěné oblasti kolem konečné stanice metra Letňany se může stát prestižní čtvrť. Vydělat na tom mohou majitelé okolních pozemků. 

Největší plochu plánované čtvrti má zaujímat areál nemocnice společně s obytnou částí, které by se nacházely východně od ulice Beladova. Ta směřuje od stanice metra Letňany směrem k vojenskému letiště Kbely. Dané pozemky jsou z velké části majetkem hlavního města, případně Státního pozemkového úřadu. Ve veřejném vlastnictví je i druhá část pozemků nacházející se v těsné blízkosti Kbelské ulice, na kterých by měli sídlit úředníci.

Právě frekventovaná Kbelská ulice odděluje plánované kancelářské budovy od současné deponie a skladu sypkých materiálů. Pozemek o rozloze téměř 100 tisíc metrů čtverečních je ve vlastnictví akciové společnosti STRM Alfa. V orgánech firmy figurují Martin Němeček, Zdeněk Havelka a Milan Trněný, tedy muži působící ve společnostech koncernu CPI miliardáře Radovana Vítka. Plocha areálu je vyhrazena pro možnou transformaci do obytné čtvrti.

Na další jméno českého byznysu je možné narazit při pohledu na jižní hranu pozemků chystané vládní čtvrti. I zde je většina pozemků ve vlastnictví města nebo státu, výjimkou je však plocha ve tvaru dvojitého lichoběžníku o rozloze 35 tisíc metrů čtverečních. Tu vlastní fond Dekinvest, který ovládá rodina Kutnarů, tedy majitelů řetězce stavebnictví DEK. Podle katastru se jedná o ornou půdu, metropolitní plán však území označuje jako rozvojovou plochu s produkčním využitím.

Sázka na pozemky v okolí chystané čtvrti se podařila také maloobchodnímu řetězci Lidl. Ten v roce 2016 od stavební společnosti Hochtief odkoupil pozemky v trojúhelníku mezi ulicemi Prosecká, Tupolevova a Beranových. V současnosti pozemky slouží jako orná půda, v metropolitním plánu jsou však vedené jako zastavitelná rozvojová plocha s obytným využitím. Schematický nákres vládní čtvrtiSchematický nákres vládní čtvrti|E15

Nacházejí se však již několik stovek metrů od chystané vládní čtvrti. Zda Lidl v oblasti postaví další prodejnu, přitom není jasné. Jen před několika lety řetězec nechal vybudovat nový obchod ve směru na Prosek.

Přibližně ve stejné vzdálenosti od vládní čtvrti jako Lidl, nicméně směrem na severovýchod, má pozemky další nadnárodní společnost. Mezi sportovním letištěm Letňany a kasárnami armády disponuje téměř sto tisíci metry čtverečními orné půdy společnost Skanska Reality, pozemky mají přitom podle metropolitního plánu potenciál na stavební rozvoj.

Nutné je přitom zmínit také pozemky, které se nachází přímo pod chystanými kancelářemi pro úředníky. Ačkoliv jejich velkou většinu nebude muset stát ani město kupovat, trojúhelníkový pozemek u Kbelské ulice má ve vlastnictví Klášter dominikánů jakožto právnická osoba ve vlastnictví církevní organizace. Tyto pozemky mají rozlohu asi deset tisíc metrů čtverečních.

Hra miliardářů

V podstatě v jedné řadě, severně od chystaných obytných domů ve vládní čtvrti, se nacházejí parcely, na kterých mají své zájmy čeští miliardáři. Severozápadní roh „vládních“ pozemků zabírá plocha o rozloze 20 tisíc metrů čtverečních, kterou má ve vlastnictví skrze firmu Advanced Systems skupina RSJ, v níž figurují Karel Janeček nebo Václav Dejčmar.

Největšími areály v okolí konečné metra D jsou sportovní letiště a výstaviště PVA Letňany. První jmenovaný areál se v loňském roce dostal do rukou skupiny PPF, kterou ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner. Kromě létání má rozsáhlá plocha využití také jako místo pro pořádání koncertů – loni na letišti vystoupila kapela Rolling Stones. Pozemky PPF získala v rámci vyrovnání s podnikatelem Petrem Speychalem. Metropolitní plán s nimi ale počítá jako se zónou pro rekreaci.

Otazníky ohledně dalšího rozvoje v souvislosti s vládní čtvrtí visí také nad areálem výstaviště, které v současnosti ovládá podnikatel a šéf ODA Pavel Sehnal. Pozemky pod výstavními halami patří státním institucím, konkrétně ministerstvu financí a Výzkumnému a zkušebnímu leteckému ústavu.