Komora chce spojit Klasu s cechovními normami

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Potravinářská komora navrhuje propojit udělování známky kvality Klasa s vlastním projektem Českých cechovních norem, které již dva roky buduje na základě předlistopadových Československých státních norem. Ministerstvo zemědělství se diskuzi nebrání, i když případné zpřesnění pravidel pro udělování Klasy je teprve na počátku.

Národní značka kvality Klasa se předává od roku 2003. Nyní ji má právo používat 217 tuzemských výrobců pro 1063 produktů. „Základním problémem Klasy je nastavení standardní úrovně produktů, nad níž je pak deklarována nadstandardnost,“ říká mluvčí komory Dana Večeřová.

Nyní prý totiž řada produktů oceněných Klasou nepochází z kategorie nadstandardních nebo vysoce nadstandardních výrobků, ale spíše z kategorie standardních – a často i s otazníkem. Záleží na odhadu a citu hodnotitelské komise.

Produkt vyrobený podle cechovních norem by tak měl zaručovat standardní míru kvality. Žadatel o Klasu by pak měl být schopen popsat, v čem je jeho výrobek nadstandardní oproti produktu vyrobenému podle normy. „Výsledkem by mělo být zvýšení úrovně výrobků s oceněním Klasa, neboť systém zaručuje, že jej nemůže získat výrobek se standardní, nebo dokonce nízkou kvalitou,“ uvedla Večeřová.

Podle ministerstva zemědělství je zatím předčasné komentovat míru či formu propojení obou označení. „V současné době je stanoven termín pro předložení návrhů na případné zpřesnění pravidel pro udělování Klasy,“ uvedla mluvčí rezortu Markéta Ježková.

Systém cechovních norem již nyní zahrnuje na dvě stovky předpisů. „Cechovní normy mají určitě smysl z hlediska vymezení kvality výrobků u značky Klasa, protože jednoznačně definují nadstandardní kvalitu oproti běžné kvalitě dané legislativou,“ uvedl mluvčí Hamé Petr Kopáček.