Maloobchodní tržby zrychlily růst, prodeje rostly hlavně e-shopům a zásilkovým službám

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Maloobchodní tržby bez prodejů aut v červenci zrychlily meziroční růst na 5,6 procenta z červnových 2,1 procenta. Po očištění o kalendářní vlivy byly vyšší o 4,4 procenta. Nejrychleji rostly už poněkolikáté internetové obchody a zásilkové služby. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Český statistický úřad.

ržby vzrostly obchodům i ve srovnání s letošním červnem, a to o 0,7 procenta. "Nálada k nakupování Čechy neopouští. V červenci se maloobchodní tržby zvýšily meziročně téměř o šest procent. Vzrostly prodeje potravin i nepotravinářského zboží," uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

Tržby za nepotravinářské zboží se meziročně zvýšily o 8,8 procenta, za pohonné hmoty o 5,3 procenta a za potraviny o 2,2 procenta. Letošní červenec měl o jeden pracovní den více než červenec 2017.

„Solidní růst maloobchodních tržeb pohání stále vysoká spotřebitelská důvěra nebo silný růst platů. Prodejům pomáhají také sezónní výprodeje, což potvrzuje i výrazný nárůst prodejů skrze internetové obchody a to až o 25 %. Významně se také dařilo prodeji elektroniky nebo automobilovému sektoru. Letní měsíce tak viditelně dohánějí slabší druhé čtvrtletí roku a tento trend by měl i nadále pokračovat,“ řekl analytiky Reiffeisenbank František Táborský. 

Prodej zboží přes internet a zásilkové služby se zvýšil o čtvrtinu. V prodejnách s počítači a komunikačním zařízením byly tržby vyšší o 10,8 procenta. V nespecializovaných prodejnách s převahou potravin vzrostly o 2,4 procenta, naopak ve specializovaných prodejnách potravin klesly o procento.

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel vzrostly proti předchozímu měsíci o 0,5 procenta, meziročně o 6,9 procenta.