Máslo by už zdražovat nemělo, i do Vánoc má stát podobně jako teď

Linecké

Linecké Zdroj: Shutterstock.com

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Máslo by už dále zdražovat nemělo, do Vánoc bude stát podobně jako nyní. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce se na tom shodli prezident Potravinářské komory Miroslav Toman a předseda Asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík. Podle prezidentky Svazu obchodu a cestovního ruchu Marty Novákové jsou teď marže obchodních řetězců na másle minimální.

"Cena másla jde na evropských trzích dolů, cena smetany také. Neočekávám, že by cena másla měla nadále růst. Udrží se plus minus na stejné úrovni," řekl v neděli Toman. "Situace na trhu se uklidnila. Zřejmě bude docházet k tomu, že cena bude stagnovat, ale rozhodně nebude růst," uvedl Stehlík.

Podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) činila v září průměrná cena čtvrtky másla 57,36 Kč, meziročně byla o více než polovinu dražší.

Kvůli vysokým cenám vyzvalo na konci září ministerstvo financí Specializovaný finanční úřad, aby zkontroloval zvýšení ceny u tuzemských producentů másla i u hlavních obchodníků na maloobchodním trhu. Učinilo tak na základě požadavku předsedy vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD). Výsledky šetření zatím nejsou známy. 

"Ministerstvo financí již obdrželo kompletní výsledky cenového šetření vývoje cen másla a mléčných výrobků. V tuto chvíli finalizujeme shrnující materiál, který ministr financí předloží předsedovi vlády," citoval Moravec zprávu ministerstva.

 "Jestliže byla politická situace taková, jaká byla, tak obchodníci pochopitelně nebudou dávat vysoké marže na tento produkt, přestože je po něm vysoká poptávka na trhu," řekla v neděli Nováková. Aktuální marže obchodníků na másle jsou podle ní minimální z pohledu toho, aby mohly prodejce uživit.

Nedávné šetření svazu zjistilo, že se tyto marže pohybují od osmi do 20 procent, připomněla. Už dříve svaz uvedl, že současná vysoká cena másla vysokými maržemi obchodníků způsobena není.

Spotřeba másla v ČR podle údajů ČSÚ dlouhodobě stoupá. Předloni činila 5,5 kilogramu na osobu, meziročně šlo téměř o osmiprocentní navýšení. V roce 2007 snědl průměrný Čech 4,2 kilogramu másla.