Nakladatelství Odeon, Knižní klub a Ikar ovládne firma blízká skupině J&T

Francouzské knihkupectví

Francouzské knihkupectví Zdroj: CC BY 2.0: Frederic Bisson

Německý mediální obr Bertelsmann se zbavuje českého a slovenského knižního vydavatelství Euromedia Group. Obří vydavatelský dům, který v sobě zahrnuje značky Knižní klub, Oder nebo Ikar, míří k do vlastnictví nedávno založené společnosti Arraviet. Ta má zřejmě blízko k finanční skupině J&T.

„Jsem velice potěšen, že jsme našli zodpovědného partnera, který převezme společnost Euromedia Group. Zajistíme tak další rozvoj těchto společností a našim spolupracovníkům ve společnostech Euromedia poskytneme příležitost rozšiřovat aktivity pod vedením nového vlastníka,“ uvedl výkonný ředitel pro kluby a přímý marketing společnosti Bertelsmann Fernando Carro. Podmínky transakce nebyly zveřejněny. O prodeji se podle dřívějšího vyjádření firmy jednalo od roku 2008.

Nový vlastník? Firma založená v prosinci 2013

Novým vlastníkem se má stát společnost Arraviet, která má velmi blízko k finanční skupině J&T. Firmu, jež podle portálu justice.cz vznikla teprve v prosinci 2013, stoprocentně vlastní Igor Mrva. Ten je zároveň předsedou představenstva slovenské firmy Diversified Retail Company (DRC - viz tabulka), která byla ještě před několika lety oficiální součástí skupiny J&T.

J&T a knižní byznys
Finanční skupina J&T se v létě 2012 stala finančním partnerem DRC, která koupila čtyřicetiprocentní podíl ve slovenské síti knihkupectví Panta Rhei. Dohoda přinesla dva zásadní závěry: největší knižní řetězec na Slovensku se tak dokázal vyhnout hrozbě konkurzu a finanční skupina J&T vstoupila na trh s knihami, připomněl web etrend.sk.

V Euromedia Group podle dohody zůstane současné vedení v čele s výkonným ředitelem společnosti Euromedia Andreasem Kaulfussem. „Jsem si naprosto jistý, že společně s naším novým akcionářem budeme schopni vytvořit takový podnik, který bude vyhledávat, vydávat, prodávat a dodávat našim zákazníkům ty nejlepší knihy,“ uvedl Kaulfuss.

Euromedia Group
Euromedia Group soupeří s Albatrosem o pozici jedničky knižního trhu v České republice. Euromedia vlastní nakladatelské značky Knižní klub, Odeon, Ikar a Universum, které mají svým zaměřením usnadňovat čtenářům jejich orientaci. V České republice zahájil Bertelsmann obchodní činnost na jaře roku 1991. Například Knižní klub má přes 210 tisíc členů. V roce 2002 se stala vlastníkem největší celostátní distribuce Slovanský dům, která distribuuje více než 44 tisíc titulů pěti set nakladatelů v ČR, mezi klienty patří téměř všichni tuzemští knihkupci, knihkupecké sítě a obchodní řetězce.