Nedostatek sněhu brzdí prodej zájezdů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Čekání na sníh. Tak by se dala ve stručnosti popsat situace na trhu lyžařských zájezdů. Nadšení lyžařů výrazně zbrzdila hlavně první polovina prosince, poptávce ale nepomáhá ani všeobecné šetření.

„Zpočátku jsme měli nárůst zhruba o čtyři procenta, pak se ale kvůli nedostatku sněhu prodeje zastavily a teď jsme zhruba na stejných číslech jako loni,“ řekl Tomáš Dimun, šéf cestovní kanceláře Nev-Dama, která je lídrem tuzemského trhu. Podle něj došlo celkově na trhu dokonce k meziročnímu poklesu, u některých cestovních kanceláří až o pětinu. „Je krize, lidé nemají peníze, to je zcela zřejmé,“ doplnil Dimun další faktor ovlivňující poptávku. Díky zeměpisné blízkosti prý roste zájem o Rakousko, především na úkor Francie. Trendy potvrzuje i šéf Asociace cestovních kanceláří Viliam Sivek. „Prodávají se hlavně nejlacinější zájezdy, s příjezdem ráno, přenocováním a odjezdem večer,“ dal příklad Sivek.

Stagnaci hlásí i firma Atis, která se zaměřuje na slovenské hory. „Lidé paradoxně hromadně kupují léto, rostou i maďarské termální lázně, ale prodeje na Slovensko jsou zatím slabší,“ řekl majitel cestovky Petr Krč. Podle něj probudí apetit k nakupování lyžařských výletů až pořádná sněhová nadílka. S tím koresponduje i další trend, který se na trh vloudil teprve nedávno. „Kdo nejede na Silvestra, tak vyčkává do poslední chvíle. Už se nekupuje půl roku dopředu, trh se změnil,“ uvedl Krč.

Situace s přírodním sněhem se v posledních dnech začala lepšit především v Itálii, naopak ve Francii byla ještě před týdnem řada středisek zavřená. Na lyže do zahraničí vyráží asi půl milionu Čechů, z toho polovina s cestovní kanceláří.