Němci a Britové spojí síly v tisku a prodeji knih

prodej knih

prodej knih Zdroj: profimedia.cz

Největší evropský mediální koncern, německý Bertelsmann, se chystá za kanál La Manche. Políčeno má na konkurenta Pearson, konkrétně na jeho knižní odnož Penguin. Spojením dceřiné Random House s touto jednotkou vznikne největší vydavatel knih na světě, vážný rival internetového obchodu Amazon a trn v oku magnátu Rupertu Murdochovi.

„Bertelsmannu bude náležet v Penguin Random House 53 procent, Pearsonu 47 procent,“ uvedl včera podnik se sídlem v Güterslohu. Cena operace zveřejněna nebyla.

Obě strany předpokládají, že transakce by mohla být ukončena ve druhé polovině příštího roku, předpokladem je souhlas regulačních úřadů. V čele nového subjektu má stanout ředitel Random House Markus Dohle.

„Plánovanou fúzí zajistí Bertelsmann a Pearson budoucnost světově uznávaným vydavatelstvím Random House a Penguin,“ uvedl boss Bertelsmannu Thomas Rebe, který vidí příležitosti jak ve fyzických knihách, tak v jejich digitální podobě. „Je to milník,“ řekl. Totožnost značek má zůstat zachována.

„Sňatek“ domlouvali partneři několik měsíců, tvrdí noviny Financial Times. Bertelsmann je většinovým majitelem nakladatelství Gruner + Jahr, které vydává německou mutaci Financial Times Deutschland. Pearson vlastní ostrovní Financial Times. Iniciativu popohnalo kupředu přání, aby se z roztříštěné a ohrožené branže daly vytěžit přednosti a vybudovat lepší pozice vůči Amazonu, který se vypracoval na pozici globální jedničky v oboru tištěných a digitálních knih.
„Před deseti lety by analytici považovali návrh na fúzi za katastrofu,“ upozornil John Mitchinson z vydavatelství Unbound. „Jenže Amazon změnil pravidla hry,“ dodal.

Čtěte také:

Mediální gigant Bertelsmann více než zpatnáctinásobil zisk

Názorový veletoč: německé pirátce vadí volné šíření její knihy

Bertelsmann je při chuti, má zájem o Warner Music z USA

Random House dosáhl v loňském roce tržeb 1,7 miliardy eur a prodal podle vlastních údajů 500 milionů knih. Britský protějšek Penguin s tučňákem v logu vyčíslil příjmy z prodeje na 1,3 miliardy eur. Námluvy se podle listu Sunday Times pokoušel překazit vlastník impéria News Corporation (The Times, 40 televizních stanic a knižních vydavatelství) Rupert Murdoch. Z jeho okolí prosáklo, že chystal pro Penguin vlastní nabídku.

Mediální dům Bertelsmann,

kontrolovaný rodinou Mohnů, provozuje například síť televizních stanic RTL nebo nakladatelství Random House a Gruner + Jahr. Působí i v Česku, a to prostřednictvím dceřiné společnosti Euromedia Group, která vlastní nakladatelské značky Knižní klub či Odeon. Bertelsmann má své aktivity v 50 zemích, zaměstnává zhruba 100 tisíc lidí. Jeho tržby ve fiskálním roce 2011 dosáhly 15,3 miliardy eur.

Britská společnost Pearson,

jejíž historie sahá až do roku 1844, podniká ve vydavatelství a vzdělávání. K jejím titulům patří například list Financial Times. V roce 2010 zaměstnávala 37 tisíc lidí. Její tržby v roce 2011 činily 5,86 miliardy liber (7,26 miliardy eur). Čistý zisk se blížil miliardě liber (1,24 miliardy eur).