Němci chtějí dobýt jihokorejský trh s rozvozem jídla. Za miliardy dolarů kupují tamní společnost

Delivery Hero

Delivery Hero Zdroj: profimedia.cz

Delivery Hero
Delivery Hero
Delivery Hero
Delivery Hero
Delivery Hero
6
Fotogalerie

Německá internetová služba pro rozvoz jídla Delivery Hero koupí za čtyři miliardy dolarů (zhruba 91 miliard korun) konkurenční jihokorejskou Woowa Brothers. Podle agentury Reuters chce firma expandovat na rychle rostoucím, ale velmi konkurenčním asijském trhu.

Německá společnost, s jejímiž akciemi se obchoduje na frankfurtské burze, zaplatí za Woowa Brothers 1,7 miliardy eur (43,4 miliardy korun) v hotovosti. Dalších 1,9 miliardy eur pak pokryje vydáním nových akcií.

Jižní Korea je díky hustotě populace a velmi rozšířeným využíváním chytrých telefonů čtvrtým největším trhem s on-line objednávkami potravin na světě. Rozmachu napomáhá také obrovský nárůst počtů osaměle žijících lidí, kteří si nechtějí vařit jen pro sebe. Podle agentury Reuters se navíc ze země letos stáhla společnost Uber a její služba pro rozvoz jídla Uber Eats.

Delivery Hero vznikla v roce 2011 v Berlíně a od té doby se rychle rozrůstala. V roce 2015 koupila české firmy DámeJídlo a JídloTeď. V roce 2017 vstoupila na frankfurtskou burzu.

Tam její akcie v reakci na dnešní oznámení posílily o dvacet procent. Kolem 12:30 středoevropského času se tak vyšplhaly až na rekordní hodnotu 60,04 eura za akcii.