Německé cestovky stále více zájezdů prodávají v Česku

Letadlo Emirates

Letadlo Emirates Zdroj: archiv

Prodej zájezdů německých a rakouských cestovních kanceláří v Česku letos stoupl o 12 procent, vyplývá z údajů cestovní agentury Dovolena.cz. Stále více německých CK také nabízí odlety z Prahy. Například FTI plánuje i více českých delegátů. Ročně s německými CK vycestuje do zahraničí přes 100 tisíc Čechů.

Prodeje německé FTI rostou na českém trhu každý rok o několik procent. „Počet českých klientů v destinacích jako Dominikánská republika, Španělsko nebo Turecko se pro nás stal natolik významným, že se nám vyplatí mít v nich česky mluvícího delegáta. Českého zástupce už aktuálně máme např. v Dominikánské republice,“ uvedl ředitel marketingu a obchodního rozvoje FTI Group Klaus Wimmer.

Odlety z Prahy již nabízejí podle portálu NaCesty.cz mimo jiné cestovní kancelář FTI, její dceřinná společnost 5vorFlug, Thomas Cook, V Tours či Schauinsland Reisen. Využívají přitom pravidelné linky aerolinek jako jsou Austrian, Vueling, Emirates, ČSA či Brussels Airlines. Většinu odletů ale CK nabízejí z okolních letišť ve Vídni, Drážďanech, Mnichově či Frankfurtu.

Podle Evy Sedlmajerové z portálu Dovolena.cz letos v létě německé CK získaly na českém trhu více zákazníků také kvůli krizi v Řecku a Tunisku. „V červenci a srpnu se nám běžně stávalo, že české CK měly letecké last minuty zájezdy například do Bulharska nebo na Mallorku kompletně vyprodané. Klientům jsme tedy nabízeli alternativu od německých CK, které měly dostatek volných ubytovacích kapacit,“ dodala Sedlmajerová.

Podle majitele cestovní agentury NaCesty.cz Václava Uhra se obecně letos zvedl letos zájem o nákup zájezdů od německých a rakouských CK. „Především prodej first minute byl rekordní, prázdninový last minute byl v propadu,“ dodal. Mezi nejžádanější destinace podle něj patří Turecko, Mallorka, Kanárské ostrovy, Dominikánská republika a Maledivy.

V minulosti byl zájem zejména o exotické pobyty, které byly německé společnosti schopny nabídnout výhodněji, a to díky lepšímu leteckému spojení

Zájezdový portál Invia.cz registruje naopak pokles poptávky po dovolených pořádaných německými a rakouskými CK. České cestovní kanceláře jsou podle marketingového ředitele Michala Tůmy schopny již těm německým dobře konkurovat a nabídnout zájezdy se stejnou kvalitou i shodnými cenami.

„V minulosti byl zájem zejména o exotické pobyty, které byly německé společnosti schopny nabídnout výhodněji, a to díky lepšímu leteckému spojení. Českým CK se však podařilo posílit vlastní charterové lety a nabídnout tak výhodné ceny exotiky,“ dodal Tůma.

Aktuálně z Prahy létají chartery na Kubu, Kapverdské ostrovy, do Dominikánské republiky, Senegalu, Zanzibaru, Keňi nebo na největší venezuelský ostrov Isla Margarita.

České cestovní kanceláře v letošní letní sezoně prodaly zhruba stejně zájezdů jako loni. Ve třetím čtvrtletí 2014 dosáhl počet dovolených vypravených CK 1,1 milionu, vyplývá to z odhadu Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.