Němečtí výrobci zkouší tlumit obchodní válku mezi USA a Evropou. Zrušme všechna cla na auta, vyzývají

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Přední německé automobilky podporují zrušení všech dovozních cel na automobily mezi Evropskou unií a Spojenými státy s cílem pomoci najít mírové řešení hrozící obchodní války. Uvedl to server listu The Wall Street Journal. O postoji výrobců automobilů podle zdrojů listu informoval americký velvyslanec v Německu Richard Grenell na setkáních se zástupci administrativy prezidenta Donalda Trumpa.

Grenell v uplynulých týdnech jednal s vedoucími představiteli všech předních německých automobilových společností, včetně generálních ředitelů automobilek Daimler, BMW a Volkswagen. Manažeři na těchto setkáních uvedli, že by podpořili úplné zrušení cel na automobilové produkty mezi Evropskou unií a Spojenými státy jako klíčový prvek širší obchodní dohody pokrývající průmyslové zboží.

Podle listu s tímto postojem souhlasí i německá vláda a Grenell slíbil, že bude tuto myšlenku podporovat. Evropská unie na dovoz automobilů z USA uplatňuje desetiprocentní clo, zatímco dovoz do USA podléhá clu 2,5 procenta u osobních vozů a 25 procent u dodávkových a sportovně-užitkových automobilů.

"Německo má správný přístup k řešení tohoto obchodního sporu mezi přáteli," uvedl podle listu americký ministr obchodu Wilbur Ross. "Pokud by EU snížila své desetiprocentní clo na automobily z USA, byl by to pozitivní krok ke spravedlivějšímu obchodu," dodal.

Obchodní spory mezi USA a EU odstartovalo zavedení amerických cel na dovoz oceli a hliníku. Americká vláda navíc na pokyn prezidenta Donalda Trumpa začala vyšetřovat vliv dovozu automobilů na národní bezpečnost. To by mohlo vést k zavedení podobných cel, jaká Washington uvalil na ocel a hliník.