O Den dopravy zdarma byl rekordní zájem, Češi utratili 222 milionů korun

Deutsche Post DHL

Deutsche Post DHL Zdroj: Deutsche Post DHL

Deutsche Post DHL
Deutsche Post DHL
Deutsche Post DHL
Deutsche Post DHL
Deutsche Post DHL
11
Fotogalerie

Rekordních 222 milionů korun utratili Češi při pátém ročníku Dne dopravy zdarma, kdy jim e-shopy 24 hodin neúčtovaly poštovné za zakoupené zboží. 

Akce začala v pondělí v poledne a zapojilo se do ní 1549 prodejců, informoval nákupní portál Heureka.cz, který akci zaštiťoval.

Největší zájem byl o dětské zboží a vybavení pro dům a zahradu. Organizátoři očekávali, že se ke Dni dopravy zdarma připojí až 1650 obchodů. "Přes stovku e-shopů jsme museli vyřadit kvůli tomu, že nesplňovaly podmínky garantované zákazníkovi - tedy alespoň jeden druh doručení domů zdarma. I tak však letošní čísla překonala minulé ročníky," uvedl ředitel Heureky Tomáš Braverman.

Celkový počet objednávek se vyšplhal ke 180.000 a loňský rok tak překonal téměř o pětinu. Na dopravě zákazníci ušetřili 14 milionů korun, což je meziroční navýšení o zhruba pět procent. Průměrná cena objednávky byla 1250 korun.

Nejvíce lidé utratili za elektroniku a bílou techniku, také za dětské zboží, vybavení pro dům a zahradu či oblečení a módu. "Při pohledu na počet objednávek však vede překvapivě dětské zboží a dům a zahrada, poté kosmetika a zdraví a oblečení a móda," uvedla Heureka.cz v tiskové zprávě.

Příští týden v pátek vánoční nákupy podpoří takzvaný černý pátek, na kdy internetoví prodejci plánují slevové akce. Vyplývá to z informací Asociace pro elektronickou komerci (APEK). "Termín Black Friday v České republice používají některé e-shopy nejen v předvánočním termínu, ale také během roku. V listopadu se však jedná o zlomový den, kdy začínají první výprodeje a současně jde do finále předvánoční nákupní horečka," uvedl výkonný ředitel APEK Jan Vetyška.

Vánoční svátky podle Vetyšky letos vychází z pohledu obchodníků a doručení zboží příznivě. U většiny e-shopů půjde zboží skladem objednávat do 21. prosince, u prodejců s expresní přepravou či vlastními výdejnami i 23. prosince. APEK očekává v letošním roce enormní zájem o zboží z internetových obchodů.