Obliba Černého pátku roste, platby kartou se zvedly o třetinu

Černý pátek

Černý pátek Zdroj: ctk

Obliba takzvaného Černého pátku – dne výrazných slev na začátku předvánoční nákupní horečky – roste i v Česku. Potvrzuje to počet plateb kartou. Ten byl letos v porovnání s Černým pátkem loňského roku o 33 procent vyšší. Češi se přitom při nákupech nedrželi jen v českém prostředí, ale nakupovali i na zahraničních e-shopech. Oproti loňskému dni „nákupního šílenství“ utratili klienti při platbách kartou v zahraničí o deset procent více, ukazují data Equa bank.

Oblibu zahraničních e-shopů potvrzuje ředitel oddělení depozitních produktů Equa bank Tomáš Veselý. „Téměř každý padesátý klient provedl nákup v zahraničním internetovém obchodě,“ popsal Veselý aktivitu Čechů během Černého pátku.

Podle banky se ale nárůst útraty na zahraničních e-shopech projevuje během celého roku. Loni poslali Češi do ciziny platebními kartami přes internet 13,3 milardy korun. Za prvních šest měsíců letošního roku to bylo 8,6 miliardy, ukazují data Sdružení pro bankovní karty.

Černý pátek přitom nárůst ještě zvýraznil. „Pokud porovnáme běžný den a Černý pátek, internetové karetní platby vzrostly o 19 procent. Meziroční růst plateb u zahraničních internetových obchodů během Černého pátku byl téměř 40 procent,“ uvedl ředitel retailového bankovnictví Equa bank Jakub Pavel.

Žebříček lidí, kteří přes internet nakupují nejvíce, vedou Britové a Dánové. V tuzemsku nakupovalo podle údajů Českého statistického úřadu na e-shopech letos 42 procent všech spotřebitelů, loni 39 procent.