Odstartoval černý pátek: řetězce a e-shopy spustily výprodeje

Černý pátek ve světě

Černý pátek ve světě Zdroj: ctk/AP

Některé tuzemské obchodní řetězce a e-shopy dnes, na takzvaný černý pátek, spustily výprodeje. Zákazníkům slibují slevy v řádu desítek procent. Velké řetězce se oproti minulým letům akce zúčastní poprvé.

Nákupní svátek Black Friday je v USA synonymem rekordních slev a startem vánoční nákupní horečky. Probíhá vždy v pátek po Dni díkuvzdání a obchody otevírají vždy velmi brzo, některé již ve 04:00 ráno.

Označení „černý pátek“ zřejmě vzniklo v 60. letech minulého století jako popis komplikací, jimž museli řidiči a policisté čelit kvůli výjimečně silné dopravě způsobené náporem nakupujících.

Tuzemské obchody s elektronikou Datart připravily speciální nabídku zboží se slevami až 50 procent. Tesco nachystalo velký výprodej ve všech hypermarketech, odstartoval v 8:00 a potrvá do vyprodání zásob.

„V nabídce bude sortiment bytových doplňků F&F Home a elektronika jako jsou např. chytré telefony, tablety, televizory nebo kávovary. Výše slev bude dosahovat i více než 50 procent,“ potvrdil mluvčí Václav Koukolíček.

Řada e-shopů nabízí slevy v řádu desítek procent. „V rámci Black Friday jsme pro zákazníky letos připravili více než 800 produktů se slevami až 80 procent. Stejně jako v minulém roce neodstartujeme všechny slevy s úderem půlnoci, ale budeme je postupně spouštět v průběhu pátečního dne,“ uvedl marketingový ředitel CZC.cz Kamil Demuth. Slevové akce chystají také mimo jiné Alza.cz, Mall.cz, Kasa.cz či prodejny iStyle.

V Obchodní centrum Letňany už Black Friday začal :)

Posted by Obchodní centrum Letňany on 26. listopad 2015

Black Friday v tradiční podobě v USA, Kanadě a Británii je v kamenných obchodech spojen také se zábavou a nákupním šílenstvím.

V určitou hodinu jsou totiž zákazníci vpuštěni do obchodu a soutěží mezi sebou o to, kdo rychleji doběhne k nabízenému zboží v akci, jehož počet je limitován.