Penta brzdí svůj zájem o koupi Schleckeru

Schlecker

Schlecker Zdroj: profimedia.cz

Investiční skupina Penta se o svém zapojení do záchrany německého řetězce Schlecker již vyjadřuje mnohem opatrněji, než před týdnem. Mluvčí Penty Martin Damko včera pro německou agenturu DPA uvedl, že není vyloučeno, že Penta nabídku na koupi Schleckeru vůbec nepodá. Rozhodnout se má do týdne.

„Ještě není rozhodnuté, zda závaznou nabídku podáme nebo ne. Prověřujeme v současnosti různé varianty. Tato analýza může dokonce vést k tomu, že Penta u Schleckeru žádné další kroky nepodnikne,“ uvedl Damko pro německý tisk. Insolvenční správce Schleckeru, Arndt Geiwitz, nedávno uvedl, že se o řetězec uchází šest vážných zájemců a tři z nich označil za „horké kandidáty“. Jedním z nich byla podle něj právě Penta.

Jedním z důvodů ochabujícího zájmu Penty o Schlecker může být účetní analýza firmy a dalším, neméně závažnou překážkou se jeví snahy německé odborové centrály Ver.di. Odboráři se vzbouřili proti úspornému plánu insolvenčního správce. Ten chce zaměstnancům, kteří va firmě zůstali snížit platy o patnáct procent.

„Platové škrty, které požaduje konkursní správce Geiwitz ve Schleckeru, překročily všechny únosné meze,“ uvedla pro server Weltonline Stefanie Bergerová, členka výkonného výboru odborového svazu Verdi. Již nyní jsou podle ní platy některých prodavaček sotva k přežití.

Řetězec Schlecker již v Německu uzavřel stovky prodejen a propustil téměř 10 tisíc zaměstnanců. Stovky z nich se již kvůli neoprávněné výpovědi za zaměstnání obrátily se žalobami na soud. Od počátku týdne jich soudy v celém Německu obdržely 450. Počet stížností bude podle průzkumu agentury DPA ještě v příštích týdnech narůstat.

Obzvláště vysoký je počet podaných žalob zatím v Berlíně, Badensku-Württembersku a Severním Porýní-Vestfálsku. Soudy ale očekávají více žalob, protože třítýdenní lhůty pro podání ve většině případů končí tento pátek. V některých městech odbory shoromažďují stížnosti, aby podaly hromadné žaloby. To vidí jako problém i insolvenční správce, který uvedl, že právní spory mohou případné investory odradit.

Spolkový úřad práce ale paniku propuštěných prodavaček uklidňuje s tím, že mají na pracovním trhu velkou šanci. O některé propuštěné zaměstnance již projevil zájem konkurenční řetězec dm.

Schlecker vyhlásil insolvenci v lednu. Podle DPA na firmu kvůli tomu podalo po celém Německu žalobu už asi 450 bývalých zaměstnankyň. Insolvenční správce vyjádřil obavu, že tyto právní spory mohou odradit případné investory.

Rodinný podnik působí také v Rakousku, Španělsku, Francii, Itálii, Česku, Polsku a Portugalsku. Českého Schleckeru se finanční problémy mateřské společnosti podle dřívějšího vyjádření jeho vedení nijak nedotkly.