Penta ovládla další nemocnici, tentokrát psychiatrickou

Psychiatrická nemocnice Písek

Psychiatrická nemocnice Písek Zdroj: Penta Hospitals

Psychiatrická nemocnice Písek
Psychiatrická nemocnice Písek
Partneři Penta Investments Jaroslav Haščák a Marek Dospiva
Marek Dospiva, Penta
Martin Kúšik, Penta
6
Fotogalerie

O psychiatrickou nemocnici v Písku mělo zájem více investorů, jednání s investiční skupinou Penta trvala přes půl roku.

Skupina Penta si zapsala další zásah ve zdravotnictví. K prvnímu únoru koupila Psychiatrickou nemocnici Písek se 111 lůžky. Výši kupní ceny ani jedna ze stran nekomentovala.

Původní majitel nemocnice, společnost RG Investment, měla na vybranou. „V posledních letech přišla celá řada nabídek od velkých skupin ve zdravotnictví,“ říká většinový majitel společnosti Jaromír Grégr.

„V prvních letech jsme se o tom odmítali bavit. S Pentou jsme jednali víc než půl roku a usoudili jsme, že se s nimi bude nemocnice rozvíjet lépe než s námi,“ dodává Grégr a zmiňuje finanční sílu investiční skupiny a synergie s dalšími jejími zařízeními.

Nemocnice je podle něj ekonomicky zdravá a loni hospodařila se ziskem. Podle poslední zveřejněné účetní závěrky utržila firma provozující nemocnici v roce 2015 přes čtyřicet milionů korun, obrat jí meziročně rostl a výsledek hospodaření byl kladný v řádu statisíců korun.

Také Penta uvádí, že je nemocnice ve „skvělé kondici“. „Písecká psychiatrická nemocnice zapadá do dlouhodobé strategie společnosti Penta budovat stabilní síť zdravotnických zařízení,“ uvedla ředitelka Penta Hospitals Barbora Vaculíková. Písečtí by podle ní mohli koncepčně spolupracovat s Nemocnicí Ostrov, kde jsou také psychiatrická akutní lůžka.

Penta Hospitals vlastní kromě ostrovské nemocnice Nemocnici Vrchlabí a polikliniku v Karových Varech, provozuje i nemocnice v Sokolově a Sušici. První nemocnici v Česku koupila v roce 2016.

Na Slovensku má síť šestnácti nemocnic, polikliniky a zdravotní pojišťovnu Dôvera. Penta v minulosti potvrdila zájem o nemocnice v Roudnici nad Labem, Litoměřicích, Rumburku nebo o provozování pražské Nemocnice Na Františku.
Grégr podniká v regionu v rozmanitých oborech, od IT přes reality a zemědělství po rehabilitace.

Jeho firma převzala provoz Psychiatrické nemocnice Písek v červenci 2009. Dříve tu měla detašované pracoviště Dobřanská léčebna, ztratila ale o něj zájem. Primářka se tehdy obrátila na Grégra, aby psychiatrická nemocnice nezanikla.

Písecká zdravotní tehdy dostala nájemní smlouvu ve staré městské budově. Po neúspěšných jednáních o odkupu budovy se nemocnice v roce 2015 přesunula do jiného moderního objektu. Ten vlastní jiná soukromá firma. Podle Grégra tu má nemocnice zajištěný dlouholetý nájem.