Nemocnice Na Františku je pro pojišťovny zbytná, říká místostarosta Prahy 1 Hodek

Nemocnice Na Františku

Nemocnice Na Františku Zdroj: ČTK/Říhová Michaela

Daniel Hodek
2
Fotogalerie

Tendr na soukromého provozovatele Nemocnice na Františku, kam se přihlásila skupina Penta a společnost Privamed, zřejmě směřuje ke zrušení. Nemocnici chce od městské části Prahy 1 převzít Praha. „Ztrátu to nevyřeší,“ uznává místostarosta Prahy 1 a zároveň radní magistrátu Daniel Hodek (ČSSD). Zastupitelé Prahy 1 mají nabídky soukromníků posoudit ve středu. Když žádnou nevyberou, rada Prahy 1 nejspíš tendr zruší.

Jak se stavíte jako místostarosta Prahy 1 k záměru Prahy provozovat Nemocnici Na Františku?

Chápu to jako podanou pomocnou ruku pro městkou část. Městská část získala partnera, který je silnější než jakýkoli privátní subjekt. Je čitelnější, stabilnější, fungující ve prospěch města. Spolupráce je snazší než s jakýmkoli soukromým subjektem.

Mrzí mě, že všichni psali, že nemocnici chceme prodat, to je nesmysl. Vstup privátního kapitálu se pro nás zdál být jedinou možností, když jsme vyčerpali všechny ostatní. Náklady dál snižovat nešlo, se zdravotními pojišťovnami jednání nikam nevedla. V tuto chvíli máme silného partnera, jsme za tu podanou ruku rádi a uvidíme, jak to bude dál. Myslím, že Praha 1 bude chtít dál mít vliv na to, co se bude v Nemocnici Na Františku dál dít.

Praha na rozdíl od městské části Praha 1 nemá žádnou zkušenost s provozováním nemocnice. Bude případné převzetí Prahou pro Nemocnici Na Františku řešení?

Při poslední debatě na zastupitelstvu města se zdálo, že spousta kolegů ze zastupitelstva už dopředu ví, co je dobře. Já to tak jednoznačně necítím.

Nicméně nechci město podceňovat, má vycizelované mechanismy pro vedení přímo řízených organizací. Město samo provozuje mnoho příspěvkových organizací s vyššími finančními nároky, než má Nemocnice Na Františku.

V tuto chvíli se spolupráce s Prahou musí teprve narodit, převzetí příspěvkové organizace není akt, který se může odehrát za měsíc. Připravujeme dokument, který by měl vymezit krátkodobou a střednědobou spolupráci s městem. Otevřeme v nemocnici dveře, budeme chtít, aby se s tím všichni seznámili. Situace je taková, že je ztrátová, ale neplýtvá, to si jsem jist.

Převzetí Prahou ale samo problémy nemocnice nevyřeší, je to tak?

Tu ztrátu v desítkách milionů korun to nevyřeší. Stejně se budeme muset snažit hledat cestu, jak se zdravotními pojišťovnami dohodnout změnu smluv. To, že se ztráta v rozpočtu Prahy ztratí, není zodpovědný argument. Jsou to stále městské peníze. Problém je, že pro zdravotní pojišťovny byla Nemocnice Na Františku zbytná v pražském zdravotnictví. V Praze je koncentrace zdravotní péče nadmíru velká v kontextu celé republiky. Nikde nemají obyvatelé tak blízko hned do tří fakultních nemocnic.