Polský obr Allegro kupuje e-shopy Mall Group a přepravce Wedo v transakci za 23,5 miliardy

Jakub Havrlant

Jakub Havrlant Zdroj: Anna Vacková, E15

Jakub Havrlant a Jiří Bartoška
Sídlo Mall Group
3
Fotogalerie

Jedna z největších evropských e-commerce platforem Allegro převezme českého provozovatele e-shopů Mall Group a logistickou firmu Wedo. Polský gigant zaplatí 881 milionů eur. Hodnota transakce činí 925 milionů eur, tedy 23,4 miliardy korun, od ní je ale odečten dluh a další podobné položky. Prodávajícími jsou skupina PPF, Rockaway Capital a EC Investments. 

Konečná cena může být ještě navýšena až o 50 milionů eur v závislosti na výkonnosti Mall Group.

Z hledidka hodnoty transakce se jedná o pátý největší prodej tuzemské firmy (s českými majiteli nebo spolumajiteli) či podílu v ní do zahraničních rukou za posledních deset let. Větší hodnotu už mají či měly jen obchody týkající se antivirové firmy Avast, telekomunikační firmy CETIN, infrastrukturní společnosti EP Infrastructure a gumárenského ČGS Holdingu.

Nově vznikající skupina zahrne 135 tisíc obchodníků, kteří využívají platformy Allegra nebo Mall Group. Souhrnnou hodnotu maloobchodního trhu střední a východní Evropy, kde bude skupina působit, Mall vyčísluje na 250 miliard eur.

Allegro české firmy ovládne stoprocentně, jejich dosavadní akcionáři ale mohou v rámci transakce získat podíl v nově vznikající skupině. Prostřednictvím hotovosti totiž Poláci zaplatí jen necelých 54 procent kupní ceny. Zbytek může Allegro podle vlastní volby doplatit buď opět ve formě hotovosti, nebo vydáním akcií prodávajícím akcionářům Mall Group. 

„Jako akcionáři společné skupiny se budeme podílet na jejím dalším růstu," předpokládá zakladatel Rockaway Capital Jakub Havrlant.

Jak pandemie změnila e-commerce v Česku?

Video placeholde
• Videohub

Součástí transakce nejsou firmy Vivantis a MALL Pay, ani MALL.TV a Košík.cz, které byly již v minulosti z Mall Group vyčleněny. Obchod podléhá schválení antimonopolními úřady v dotčených zemích, jeho dokončení se očekává v první polovině příštího roku.

Letos na jaře se objevily spekulace, že by se akcie Mall Group mohly objevit na burze, akcionáři však nakonec dali přednost transakci s Allegrem. Na tiskové konferenci to v pátek potvrdil sám Havrlant. Uvedl také, že první kontakty s polskou společností proběhly už před více než rokem a postupně se vyvinuly v jednání o převzetí. 

Investoři zareagovali na zprávu o obchodu pozitivně. Akcie skupiny Allegro, s kterými se od loňského roku obchoduje na varšavské burze, posilovaly v pátek o více než 10 procent. Tržní hodnota firmy tak přesáhla 50 miliard zlotých (zhruba 274 miliard korun).

V porovnání se začátkem roku je však kurz Allegra stále přibližně 40 procent v mínusu. Přispěl k tomu mimo jiné i letošní vstup amerického Amazonu na polský trh. 

Allegro provozuje stejnojmenné online tržiště Allegro.pl, které je největším maloobchodním prodejcem mimo potraviny na polském trhu. Prostřednictvím převzetí Mall Group firma expanduje na český, slovenský, maďarský, slovinský a chorvatský trh. 

Mall Group v loňském roce byla poprvé ve své historii mírně zisková, tržby činily 20,7 miliardy korun.

Pozn. red.: Akcionáři společnosti EC Investments jsou Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, kteří jsou rovněž spoluvlastníci vydavatele deníku E15.