Pozor na podvodnou společnost Abudawood, varuje Rijád

Firma, která má mít sídlo v saúdskoarabské Džiddě (na snímku) a údajně působí v maloobchodu a dopravě, oslovila několik českých firem s nezvykle lukrativními objednávkami na nejrůznější zboží.

Firma, která má mít sídlo v saúdskoarabské Džiddě (na snímku) a údajně působí v maloobchodu a dopravě, oslovila několik českých firem s nezvykle lukrativními objednávkami na nejrůznější zboží. Zdroj: Profimedia.cz

Firma s údajným sídlem v Saúdské Arábii oslovuje české vývozce s lukrativními objednávkami. S největší pravděpodobností je to podvod.

České ministerstvo zahraničních věcí varuje vývozce před podezřelými nabídkami přicházejícími od společnosti Sheikh Anas Abudawood. Firma, která má mít sídlo v saúdskoarabské Džiddě a údajně působí v maloobchodu a dopravě, oslovila několik českých firem s nezvykle lukrativními objednávkami na nejrůznější zboží.

České velvyslanectví v Rijádu proto požádalo honorárního konzula v Džiddě, aby společnost prověřil. Ten zjistil, že se s největší pravděpodobností jedná o podvod. Kontaktní údaje, které Sheikh Anas Abudawood v elektronických nabídkách uvedla, byly neplatné. Na svých webových stránkách přitom společnost tvrdí: „Abudawood je podnik s více než 130 pobočkami, 1400 automobily a čtyřmi tisícovkami zaměstnanců.“

Internetové stránky firmy mohou na první pohled působit poměrně věrohodně. „Jsou totiž vyrobeny s využitím fotografií z regulérních webů,“ vysvětluje Petr Hošťálek, obchodní rada českého zastupitelského úřadu v Rijádu. Stránky podle něj svou grafickou úpravou velmi připomínají portály, které již dříve ambasáda prověřovala rovněž kvůli podezření z podvodu.

V krátké době je to již několikátý pokus, při kterém se podvodníci z oblasti Arabského poloostrova snaží oslovit české společnosti. Nedávno byly kontaktovány kvůli údajným výběrovým řízením na dodávku ochranných přileb a stavbu lékařského centra v Kataru. Ukázalo se, že to byly falešné zakázky, které měly z českých podnikatelů vylákat peníze pod záminkou nejrůznějších správních poplatků.