Kouzelník Žito Daniela Landy dluží miliony. Nezaplatil ani miliardáři Janečkovi

Zrod Kouzelníka Žita

Zrod Kouzelníka Žita Zdroj: profimedia

Daniel Landa alias Žito 44.
Daniel Landa oznámil start svého projektu Žito 44 v roce 2012 při vyhlašování Českého slavíka.
Součástí kejklí známého zpěváka byl zápas s profesionálním boxerem.
Daniel Landa kvůli dluhům neváhal jako řádný hospodář sám sobě poslat výhružný dopis.
Vůči zpěvákovi coby fyzické osobě má Žito na základě zápůjček celkový dluh 327 tisíc korun.
17
Fotogalerie

Společnost Žito 44 zpěváka Daniela Landy krachuje. Ve zveřejněném insolvenčním návrhu uvádí, že nezvládá platit závazky. Dluží přes 15 milionů korun. Mimo jiné miliardáři Karlu Janečkovi. Ten byl ve firmě Landovým tichým společníkem. 

„Dlužník se ocitl v úpadku, jelikož má více věřitelů s peněžitými závazky po dobu delší 30 dnů po lhůtě splatnosti a tyto závazky není schopen plnit,“ napsal v insolvenčním návrhu advokát Aleš Rozehnal z advokátní kanceláře Rozehnal & Kuchař.

Největším věřitelem Žita 44 je podle insolvenčního návrhu byznysmen a filantrop Janeček. Landova firma miliardářovi dluží 7,9 milionu korun. „Popsané projekty jsou aktivity třetích osob a já se k tomu nebudu vyjadřovat,“ reagoval Janeček na otázky ohledně jeho investic do byznysu Daniela Landy. 

Dalších 2,2 milionu korun společnost Žito 44 nezaplatila showbyznysové agentuře Nogup agency producenta Jiřího Jurtina.

Ten má ve firmě Žito 44 desetiprocentní podíl, který je však podle obchodního rejstříku stižený exekucí.

Dluhy totiž neplatí ani Jurtinova Nogup agency. Na popud režiséra Milana Šteindlera a skupiny herců z muzikálu Tři oříšky pro popelku je agentura od března v insolvenci.  

Pikantní je, že Žito 44 dluží i samotnému Landovi. Vůči zpěvákovi coby fyzické osobě má Žito na základě zápůjček celkový dluh 327 tisíc korun. Dalších 207 tisíc korun nesplatil Žito Landovým společnostem Landa Promotion a Landa Production. 

Daniel Landa kvůli dluhům neváhal jako řádný hospodář sám sobě poslat výhružný dopis.

„Vzhledem k výše uvedenému Vás tímto vyzývám k úhradě Vašeho dluhu ve výši 177 000 Kč na účet naší společnosti, a to do sedmi dnů ode dne doručení této výzvy. Zároveň si Vás dovoluji upozornit, že neuhradíte-li dluh ve stanovené lhůtě, budu se jeho splnění domáhat soudní cestou,“ napsal Landa coby jednatel firmy Landa Promotion společnosti Žito 44, v níž je rovněž jednatelem. Dopis podepsaný zpěvákem byl zveřejněný v příloze insolvenčního návrhu.

  

Podání dlužnického insolvenčního návrhu na Žita 44 se pravděpodobně neobejde bez reparátu. Dokument totiž neobsahoval seznam závazků se všemi zákonnými náležitostmi. Městský soud v Praze proto z tohoto formálního důvodu návrh zamítl.  

„Po právní moci tohoto usnesení se dlužník může rozhodnutí o svém úpadku domáhat novým, řádným a úplným návrhem opatřeným veškerými náležitostmi požadovanými insolvenčním zákonem,“ stojí v publikovaném soudním rozhodnutí. Na dotaz, zda a kdy podá insolvenční návrh znovu, právník Rozehnal nereagoval. Insolvenci své firmy nekomentoval ani Landa.

Prohlédněte si fotogalerii, jak šel čas s „Žitem“:   

Daniel Landa odstartoval projekt Žito 44 na vyhlašování Českého slavíka v roce 2012. Na pódium dorazil s živým kohoutem a dožadoval se toho, aby se mu neříkalo už jinak než Kouzelník Žito. V souvislosti s tím vyhlásil plán uskutečňovat „kejkle" typu potápění se mezi žraloky, vyhrát zápas v thajském boxu proti profesionálovi nebo dostat fotbalisty Sigmy Olomouc do finále Ligy mistrů.

Věřitelé společnosti Žito 44:

Věřitel

Dlužná částka (v Kč)

T-Soft Alfa 

102 850

Daniel Landa 

327 182

Jiří Jurtin 

66 015

Eldansone 

3 372 688

Nogup agency 

2 243 462

Landa Promotion

182 000

Landa Production 

25 000

Dark Style Agency 

340 000

Karel Janeček 

7 869 861

Pramen insolvenční rejstřík