Obří developerské projekty u Prahy dostaly těžké údery od soudu a ministerstva

Vizualizace připravované obchodní zóny v Čestlicích u Prahy.

Vizualizace připravované obchodní zóny v Čestlicích u Prahy. Zdroj: Domo Development

Nejvyšší správní soud udělal developerovi v Čestlicích čáru přes rozpočet.
V Úžici u Prahy prosazuje developer CTP výstavbu logistické a výrobní zóny. (ilustrační foto)
3
Fotogalerie

Nejvyšší správní soud a ministerstvo životního prostředí v jeden den vydaly dva zásadní verdikty týkající se miliardových realitních projektů. 

V prvním případě ministerstvo znovu zamítlo žádost developera CTP o vynětí 46 hektarů ze zemědělského půdního fondu v Úžici u Prahy. Ve druhé kauze Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnost developera obří obchodní zóny u Čestlic týkající se zrušené změny územního plánu pro druhou fázi projektu. Bez změny územního plánu nemůže stavět. 

V Úžici poblíž dálnice D8 plánuje stavebník CTP vznik velkého logistického a průmyslového parku. Původně tam měl být obří sklad automobilky Daimler. Pro tento záměr ale ministerstvo životního prostředí vyjmutí půdy ze zemědělského fondu loni nepovolilo. Skupina CTP se proto rozhodla projekt přepracovat, zmenšit a požádat o vynětí z půdního fondu znovu. Developer však nepochodil ani napodruhé. 

„Při posuzování přípustnosti vynětí zemědělské půdy ze zemědělského půdního fondu ministerstvo vážilo veřejný zájem na zachování zemědělské půdy a veřejný či soukromý zájem na realizaci záměru. Dospělo k závěru, že vybudování a provoz logistického areálu je primárně soukromým zájmem bez doloženého významného pozitivního dopadu na zájmy veřejné,“ sdělil Ondřej Charvát z tiskového oddělení MŽP. Půda podle úřadu neplní jen produkční funkci, ale je nenahraditelná ekologicky.   

Developera CTP rozhodnutí ministerstva překvapilo. Územní plán v lokalitě totiž s průmyslovou a logistickou výstavbou počítá. „Již jsme v tomto území na mnohem větší projekt (Daimleru – pozn.red.) s dvojnásobnými parametry obdrželi kladné stanovisko v rámci posuzování vlivů stavby na životní prostředí. V něm byly s pozitivním výsledkem posouzeny všechny vlivy na životní prostředí včetně ochrany zemědělského půdního fondu. Navíc MŽP v rámci procesu EIA bylo mezi orgány, které se k projektu vyjadřovaly,“ reagoval regionální ředitel CTP David Chládek. Developer považuje rozhodnutí za diskriminační a připravuje právní kroky. 

Proti projektu vystupují obce a spolky sdružené v uskupení Koridor D8. „Zemědělský půdní fond je důležitým neobnovitelným přírodním zdrojem, který je nutné chránit. Je proto naprosto v pořádku, že není ustupováno soukromému zájmu a zisku investora obzvlášť v lokalitě, kde je nedostatečná dopravní infrastruktura,“ uvedla koordinátorka sdružení Klára Rothová. 

Zatímco v Úžici plánuje investor sklady a výrobní haly, v Čestlicích u dálnice D1 má vzniknout velká retailová zóna s investicí kolem 1,5 miliardy korun. První etapa projektu tam již vzniká. Pro druhou fází ale investor Domo Development potřebuje změnit územní plán. Tomu Čestlice vyšly vstříc.

Sousední Dobřejovice však změnu územního plánu napadly v obavě ze znehodnocení půdy v okolí projektu. Krajský soud Dobřejovicům vyhověl a změnu územního plánu Čestlic zrušil. Developer Domo Development ještě podal kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Ani tam však nepochodil. 

„Nejvyšší správní soud považuje postup krajského úřadu jako orgánu ochrany zemědělského půdního fondu za nezákonný. Odůvodnění souhlasu se záborem devatenácti hektarů nejkvalitnější půdy obsahující pouze obecné a nic neříkající floskule je zcela nedostatečné,“ uvedl soud ve zveřejněném rozsudku

Asociace developerů považuje verdikt NSS za rizikový stejně jako samotný investor. „Dopady rozhodnutí NSS vnímáme jako velmi nešťastný signál pro celý trh. Vrhá do nejistoty jak komerční subjekty, tak obce i stát. Odvoláme se k Ústavnímu soudu a analyzujeme další možnosti vývoje projektu,“ řekl Jakub Andrle, ředitel Domo Development. Do projektu již firma investovala miliardu korun. Z toho byly 320 milionů investice podporující infrastrukturu Čestlic a Průhonic.