Spojení Eximu a Fischeru pod jednoho majitele platí, potvrdil ÚOHS

Logo Rewe Group, ilustrační foto

Logo Rewe Group, ilustrační foto Zdroj: ČTK

Majitel a generální ředitel cestovní kanceláře Exim Tours Ferid Nasr.
Letadlo, ilustrační foto.
3
Fotogalerie

Spojení největších hráčů na trhu českých cestovních kanceláří pod jednoho majitele je definitivní. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) totiž schválil nákup z loňského září, kdy německá skupina Rewe koupila od skupiny KKCG českého miliardáře Karla Komárka cestovní kancelář Fischer Group. Jelikož Rewe vlastní už cestovní kancelář Exim tours, transakce podléhala posouzení ÚOHS. Deníku E15 to potvrdil mluvčí úřadu Martin Švanda.

Do KKCG patřila cestovka Fischer šestnáct let, skupina ji přebírala v roce 2003. “Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil spojení soutěžitelů REWE-ZENTRALFINANZ eG a Cestovní kancelář Fischer svým rozhodnutím 9. dubna 2020. Rozhodnutí nabylo právní moci,” řekl pro deník E15 Švanda.

Cenu transakce, na kterou jako první upozornil server iDnes, žádná ze stran nekomentovala. “Úřad podrobně přezkoumával dopady spojení na hospodářskou soutěž ve druhé fázi správního řízení a dospěl k závěru, že posuzovaná fúze nevzbuzuje vážné obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže na relevantních trzích, na nichž spojující se soutěžitelé působí,” uvedl též Švanda.

Úřad potvrdil transakci v době, kdy trhy s cestovním ruchem prochází hlubokou krizí způsobenou pandemií koronaviru. Cestovní kanceláře ruší tisíce prodaných zájezdů, prodeje se jim přitom propadly na minimum.

Fischer i Exim patří k největším cestovkám v Česku. Z naposledy zveřejněných výsledků vyplývá, že Exim předloni prodal v Česku zájezdy za téměř šest miliard korun a dosáhl zisku před zdaněním ve výši 288 milionů korun. Fischer předloni dosáhl na tržby v hodnotě převyšující šest miliard, zisk činil 88,4 milionu korun.