Synot navrhuje insolvenci sítě kasin Happy Day. Firma příbuzného Václava Kočky dluží miliony

Sázková společnost Synot podala v závěru března návrh na insolvenci české sítě kasín Gold Happy Day vlastněné podnikatelem Antonínem Šimkem

Sázková společnost Synot podala v závěru března návrh na insolvenci české sítě kasín Gold Happy Day vlastněné podnikatelem Antonínem Šimkem Zdroj: Facebookovy profil Tigre de Cristal

Sázková společnost Synot podala v závěru března návrh na insolvenci české sítě kasin Gold Happy Day vlastněné podnikatelem Antonínem Šimkem, který zároveň dlouhá léta působí jako honorární konzul středoamerického státu Belize. Důvodem má být nesplácený více než pětimilionový dluh za pronájem herních videoterminálů využívaných v Šimkových kasinech. Jak uvádí insolvenční návrh, až kolem patnácti milionů korun má dále Gold Happy Day dlužit společnosti European Data Project z rodiny rakouské loterijní společnosti Novomatic.

„K dvaadvacátému březnu byly po splatnosti závazky dlužníka ze smlouvy o nájmu ve výši  5 543 802 korun, přičemž část z těchto pohledávek ve výši 4 131 930 korun je v prodlení delším než tři  měsíce. Dlužník však uvedené platby řádně a v souladu s ujednáními Smlouvy o nájmu nehradil a platby nerealizoval, byť jej navrhovatel opakovaně vyzýval k jejich úhradě,“ uvádí v insolvenčním návrhu šéf společnosti Synot W Miroslav Valenta.

Gold Happy Day provozuje podle svých webových stránek v Česku aktuálně čtyři kasina včetně Prahy a Plzně. Zastřešující společnost Gold Happy Day, Happy Day holding měla podle poslední dostupné účetní závěrky za rok 2021 tržby necelých 80 milionů korun a skončila ve více než šestnáctimilionové ztrátě. Antonín Šimek je znám i jako synovec dlouholetého organizátora pražské Matějské pouti Václava Kočky staršího.

Výrobci herních automatů European Data Project má Šimkova firma dlužit dohromady skoro šestnáct milionů korun, z toho patnácti miliony měla firma z rakouské skupiny Novomatic Šimkovu síť kasin úvěrovat. „Dlužník je s velkou mírou pravděpodobnosti v prodlení i s úhradou svých daňových povinností ve vztahu ke státu, neboť dne dvacátého března provedly jednotlivé složky finanční správy soupis a zabavení věcí v majetku dlužníka v rámci daňové exekuce nařízené na základě exekučního platebního příkazu,“ uvádí rovněž insolvenční návrh.

Společnost Happy Day provozuje síť kasin od roku 1992 v různých městech v České republice. Dluhy na daních byly už v roce 2014 důvodem k zásahu finanční správy v kasinech Happy Day, celní správa tehdy zabavila na pobočkách v Praze a Jablonci nad Nisou hotovost v řádu milionů korun. Podle tehdejšího vyjádření Generálního finančního ředitelství dlužila firma Antonína Šimka na přímých i nepřímých daních kolem dvaceti milionů korun.