Telefónica čelí žalobě o deset miliard korun

Telekomunikační firma Telefónica Czech Republic čelí od konce loňského roku žalobě o astronomickou částku 9,7 miliardy korun. Tu na firmu podala slovenská společnost Bell Trade, která výrazně zvýšila původní nároky z roku 2012, kdy požadovala „jen“ 3,2 miliardy korun. „První jsme zažalovali jednu část, kde bezprostředně hrozilo promlčení,“ řekl deníku E15 jednatel Bell Trade a advokát Milan Fulec s tím, že následně byla zažalována další část pohledávek.

Ani to ještě nemusí být všechno. Celková výše pohledávky vůči Telefónice, která nyní patří skupině PPF Petra Kellnera, je totiž podle Fulce zhruba 12 miliard korun. Z toho devět miliard představuje jistina a tři miliardy korun jsou úroky. V současnosti ale již Bell Trade ve sporu zřejmě nefiguruje. „Firma Bell Trade postoupila pohledávku jiné firmě, která je nyní v procesním postavení ve vztahu ke společnosti Telefónica,“ sdělil Fulec.

Důvodem žaloby jsou pohledávky založené na tvrzení, že tuzemská telekomunikační společnost (tehdy její předchůdce Český Telecom) uzavřela v roce 2002 smlouvy s firmou RVI na projekty v oblasti informačních technologií. „Byla tam plnění, která se měla uskutečnit v letech 2002 až 2012,“ uvádí Fulec s tím, že šlo o realizaci komunikačního systému. Telekomunikační firma ale všechny nároky odmítá.

Firma Bell Trade postoupila pohledávku jiné firmě

„Telefónica Czech Republic neuznává jakoukoli pohledávku uplatňovanou společností Bell Trade, takže logicky neuznává ani její případné navýšení (na konci minulého roku – pozn. red.),“ říká mluvčí Telefóniky Hany Farghali a dodává: „Žádná smlouva mezi Českým Telecomem a firmou RVI nebyla uzavřena.“

Ve výroční zprávě za rok 2013 Telefónica k celé věci dodává, že „neobdržela nikdy ani žádné protiplnění, za něž by měla komukoli plnit smluvní odměnu.“ Cesta sporných pohledávek z firmy RVI až na Slovensko je přitom pozoruhodná. RVI sice v březnu 2003 zkrachovala a následně se dostala do konkurzu, ale s pohledávkami vůči Telefónice se přesto čile obchodovalo. Přes řadu transakcí se nárok dostal přes Kypr až ke slovenské PET-PACK SK. Ta měla údajně v lednu 2009 prodat firmě Bell Trade pohledávky vůči Telefónice za 31,25 milionu korun.

Slovenské soudy

Do celé záležitosti se vzápětí zapojily slovenské soudy. Firma Bell Trade totiž za pohledávky nezaplatila s tím, že pohledávky neexistují. PET-PACK SK ji proto zažalovala, ale nikoli o zaplacení 31,25 milionu, ale o určení, zda pohledávky skutečně existují. Firma Bell Trade spor 4. května 2010 prohrála u okresního soudu v Malackách.

„Slovenský soud už právoplatně rozhodl, že takováto pohledávka vůči Telefónice existovala. Teď už je to jen otázka plnění,“ tvrdí Fulec. Soud v Malackách následně vydal evropský platební rozkaz vůči Telefónice, jež vůči rozkazu podala odpor.

Telefónica se nyní snaží dostat celou záležitost ze Slovenska. Podala proto ústavní stížnost proti setrvání sporu u slovenských soudů. „Ústavní soud tuto stížnost 18. března 2014 předběžně projednal a přijal k dalšímu jednání,“ uvedla mluvčí Ústavního soudu Slovenské republiky Anna Pančurová s tím, že o meritu věci rozhodnuto nebylo.