Tesco loni vydělalo téměř dvojnásobek. Nadále zmenšuje prodejny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Přednímu tuzemského maloobchodnímu řetězci Tesco Stores ČR se loni dařilo. Za účetní rok končící letošním únorem vykázal téměř dvakrát vyšší zisk, a to 2,5 miliardy korun.

„Na pozitivním hospodářském výsledku se podílely realizované změny jako snížení zásob a celkové efektivnější hospodaření,“ uvedl mluvčí řetězce Václav Koukolíček. Společnost snížila zásoby o 368 milionů korun na necelé dvě miliardy korun. Loňské tržby firmy však klesly o miliardu na téměř 46 miliard korun. Vyplývá to z výroční zprávy podniku.

Řetězec Tesco, který v Česku provozuje téměř dvě stě stejnojmenných obchodů, se nyní zaměřuje na zmenšování některých svých poboček. „Pokračovali jsme v procesech transformace velkoformátových hypermarketů na hypermarkety menší velikosti,“ doplnil Koukolíček. Plány na otevření dalších obchodů neřekl. Pod Tesco dále spadá přes sto poboček franšízové sítě Žabka, ke kterým loni přibylo dalších osm. K řetězci dále patří osmnáct čerpacích stanic.

Tesco Stores ČR, patřící do stejnojmenné britské skupiny, je součástí pětky největších obchodních řetězců v Česku. Největší z nich je Kaufland Česká republika, který předloni utržil 58 miliard korun a dosáhl třímiliardového zisku. K velkým řetězcům v Česku se dále řadí Lidl, Albert, Geco, Penny Market, Makro, Coop, Billa nebo Globus. 

V Česku má podle údajů Evropské komise jedenáct obchodních řetězců rozděleno 75 procent trhu. Ve Velké Británii zabírají čtyři řetězce 85 procent trhu a v Německu si stejný počet řetězců dělí 77 procent trhu. „Je to dědictví devadesátých let, kdy byla střední Evropa vnímána jako zajímavý růstový trh. Vstupní investice tehdy nebyly tak výrazné,“ vysvětlil dříve prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Hospodářské výsledky Tesco Stores ČR* (v miliardách korun)
 tržbyzisk
2015453,3
201646-1,1
2017471,3
2018462,5

(Pramen: obchodní rejstřík)

(* účetní rok trvá do konce února)