Uber se pouští do agenturního zaměstnávání

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Společnost Uber nechce nabízet jen levné svezení, ale i dostupnou pracovní sílu. Podle informací listu Financial Times (FT) testuje službu Uber Works, která by měla firmám umožnit snadno najmout jednorázovou či krátkodobou pracovní výpomoc.

Projekt, který Uber údajně vnímá jako „interní start-up“, běží podle zdrojů FT již několik měsíců v testovacím režimu v Chicagu, daleko od centrály Uberu v San Francisku. Samotná společnost odmítá informace komentovat, datum plánovaného spuštění služby není známo.

Aktuální pilotní provoz prý nezahrnuje lidi, kteří jezdí jako řidiči pro Uber. Služba má dle FT typicky zajišťovat personál nutný k zajištění hladkého průběhu kongresových akcí, jako jsou číšníci či příslušníci ochranky.

Zmíněný list současně dodává, že Uber Works by mohl hrát roli před očekávaným úpisem akcií Uberu a pomoci přesvědčit investory, že firma nabízí víc, než „jen“ přepravní službu.

Uber nicméně registruje zájem ze strany investorů již teď. Ve čtvrtek prodal své první dluhopisy, za které získal dvě miliardy dolarů (45 miliard korun). Kvůli vysokému zájmu firma prvotně nabízený objem dluhopisů zvýšila, původní záměr byl prodat papíry za jednu miliardu dolarů. Papíry mají výnos až osm procent ročně. 

Firma navíc nedávno obdržela návrh od bank z Wall Street, kde se hovoří o jejím ohodnocení až 120 miliard dolarů. Šéf Uberu Dara Khosrowshahi před časem uvedl, že burzovní debut se uskuteční v prvním pololetí 2019. Mohla by to být největší nabídka IPO v americkém technologickém sektoru za poslední roky.

Analytička agentury Bloomberg Shira Ovideová v této souvislosti připomněla, že Uber by se mohl zařadit mezi 40 nejhodnotnějších amerických firem. „Z pohledu finanční analýzy je ale Uber zřejmě nejvíce matoucí technologickou firmou za poslední desetiletí. Rozvířila debaty o budoucí podobě práce a může představovat jeden z nejinovativnějších obchodních modelů nedávné doby. Na druhou stranu ztrátová firma funguje jen díky nekončícímu přílivu peněz od investorů,“ míní Ovideová.