Ukrajinci dostali chuť na maďarskou čokoládu

Nejpopulárnější maďarská čokoláda Tibi bude ukrajinská. Tímto nepříliš přátelským titulkem informují mnohá média o ukrajinském nákupu části jediné maďarské továrny na výrobu čokolád, bonbonů, keksů a oplatek.

Protimonopolní úřad v Kyjevě totiž schválil transakci, v rámci které kupuje ukrajinská firma Roshen přes 50 procent maďarské Choco Bonbonetti. Vlastníkem skupiny Bonbonetti byl dosud finanční investor Raiffeisen CEE Private Equity Fund, který má podle komentátorů stále menší zájem o maďarský trh.

Ukrajinská společnost Roshen má deset tisíc zaměstnanců, obrat 1,2 miliardy dolarů a vyrábí 450 tisíc tun sladkostí ročně. Neméně zajímavé je i to, že jejím vlastníkem je Petro Porošenko, který se stal na jaře ministrem hospodářského rozvoje a obchodu a v nedávných volbách se dostal do parlamentu jako nezávislý kandidát. Název Roshen vychází z části jeho příjmení. Akvizicí v Maďarsku Porošenko pronikne na trhy Evropské unie jako vnitřní výrobce, čímž se mu otevřou nové možnosti prodeje i dalšího rozšiřování impéria. Zatím Roshen působí v postsovětských zemích, Německu, USA a Kanadě, Bonbonetti zase vyváží své produkty do Holandska, Polska, Česka, Slovenska, Mongolska, Německa, Belgie a USA.

Bonbonetti transakcí získá jistotu velkého investora a dost možná i zachránce, protože ztráty společnosti v minulém roce dosáhly výše téměř 140 milionů forintů. Ve třech výrobnách v Maďarsku pracovalo 600 zaměstnanců, ale jejich počet se kvůli ztrátám musel o sedm desítek snížit, tvrdí výkonný ředitel firmy Sándor Sánta. Problémy podle něj způsobila takzvaná chipsová daň, kterou vláda minulý podzim uvalila na výrobky s vysokým obsahem cukru a tuku. Společnost se tak musela zříci i plánů na zprovoznění nové linky na výrobu dezertů ve městě Nagykanizsa v hodnotě 450 milionů forintů, která měla přinést padesát nových pracovních míst.