V baru hvězd míchají drinky na téma vašich „tenkrát poprvé“. Vyrazit tam ale musíte mimo KVIFF

Vítězslav Cirok, šéfbarman karlovarského Becher’s Baru

Vítězslav Cirok, šéfbarman karlovarského Becher’s Baru Zdroj: Michael Tomeš

Soňa Hanušová
Diskuze (0)

Víťa Cirok patří mezi nejvýraznější osobnosti české barové scény. Nenajdete ho přitom v žádném z pražských podniků, ale v karlovarském Becher’s Baru, kam před pěti lety přinesl nový svěží spirit. Koktejlový bar, který kvůli jeho výjimečné roli VIP baru hostů Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary doprovázela pověst absolutní nedostupnosti, Cirok proměnil v jasný bod tuzemského barového souhvězdí. 

Budete-li v Karlových Varech, je návštěva Becher’s Baru takřka povinností. Tedy pokud se sem vydáte kdykoli jindy než v čase konání KVIFF, v době festivalu vás omlouvá, že je toto vyhlášené doupě v podstatě nedobytné. Za svou exkluzivitu i v časech všedních bar vděčí Vítězslavu Cirokovi.

V barové branži se Víťa Cirok pohybuje přes dvacet let. Začátek kariéry strávil v pražských barech Harlys, Cloud 9 a v music clubu Phenomen. Odtud pokračoval do koktejlového baru Bugsy’s a následně L’Fleur, u jehož zrodu stál spolu s dalším barovým matadorem Milošem Danihelkou. Pod vlajkou L’Fleur také zvítězil v národním kole největší a nejprestižnější barmanské soutěže Diageo Reserve World Class, na globálním finále v jihoafrickém Kapském Městě se pak umístil třetí.

Jak se pražský barman vydal do Karlových Varů

Spolu s barovým kolegou Janem Šebkem založil společnost Apollo Consulting a pomáhal gastronomickým podnikům s nápojovým programem, vývojem konceptu či s obchodní strategií. Jedním z klientů byl i Grandhotel Pupp, který v roce 2020 prošel zásadní proměnou.

Druhý nejstarší hotel v Evropě (založen byl už v roce 1701) do­stal novou vizuální identitu od Studia Najbrt, některé části budovy prošly rekonstrukcí a do čela Grandrestaurantu se postavil šéfkuchař Ondřej Koráb. Změny se dotkly i stávajícího Becher’s Baru – vedení hotelu přizvalo Ciroka, aby v roli bar manažera z podniku vytvořil koktejlový bar, jenž dostojí své pověsti.

Vítězslav Cirok, šéfbarman karlovarského Becher’s BaruVítězslav Cirok, šéfbarman karlovarského Becher’s Baru | Zdroj: Michael Tomeš

Zatímco název zůstal zachován, interiér a koncept postavil Cirok v podstatě od začátku. Především zrušil taneční parket, aby získal více místa, a původní velké banketové stoly nahradil menšími stolky, které jsou pro koktejlové bary typické a umocňují intimnější atmosféru. Díky podpoře marketingového oddělení Grandhotelu Pupp měli od prvního dne plno. „Hoteloví hosté dodnes tvoří podstatnou základnu návštěvníků, v průběhu let se však podařilo přilákat i místní klientelu. Díky tomu se otevírací doba z původních tří dnů rozšířila na pět,“ popisuje Cirok.

Grandhotel Pupp otevřel bar v baru

Přesto kapacita přestává dostačovat – zejména o víkendech se bar potýká s převisem poptávky. Kromě otevírací doby se tak rozšířil i barový tým a v neposlední řadě se 28. května v rámci Becher’s Baru otevřel další prostor, jenž navýší kapacitu podniku o další místa.

„Splendid je v podstatě bar v baru, který bude v provozu o pátcích a sobotách. Jedná se o elegantní prostor s vlastní nabídkou, jež je odlišná od menu Becher’s Baru. Zaměřili jsme se na limitované edice alkoholů a vytvořili dvanáct koktejlů odkazujících na Jamese Bonda a snímek Casino Royale, který se v Puppu natáčel. Současně spolupracujeme se sklárnou Moser, jež nám poskytla svou kolekci skleniček Splendid, které dodává na britský královský dvůr. Ani datum otevření jsme nevybírali náhodně – 28. květen je dnem narození Iana Fleminga, autora bondovek,“ představuje čerstvou novinku Cirok.

Během pěti let odvedl Cirok spolu se svým barovým týmem obrovský kus práce. Nemluvě o řadě dalších úspěchů. V roce 2022 se Cirok opět zúčastnil soutěže Diageo Reserve World Class a odjel reprezentovat Česko do australského Sydney, kde znovu vybojoval třetí místo. I v následujících letech národní kola vyhráli barmani z Becher’s Baru a také v letošním nadcházejícím finále patří mezi horké favority.

Nebylo těch úspěchů  už dost? Ještě ne. Loni se poprvé udělovala nově vzniklá ocenění Bar Community Awards, která organizuje oborový magazín AtBars. Becher’s Bar ovládl všechny tři hlavní kategorie – nejlepší bar, barový tým i koktejlové menu. „Ze všech ocenění máme obrovskou radost, jsou potvrzením, že se nám daří zlepšovat a zvyšovat kvalitu služeb a i z Karlových Varů ovlivňovat tuzemskou barovou scénu,“ uvádí Cirok.

Drink na téma prvního sexu je bestseller. Vedení hotelu jej původně nechtělo dovolit

Aktuální koktejlové menu je třetí, které vzniklo pod Cirokovou taktovkou. Zatímco ta předchozí se zaměřila na barvy spojené s emocemi a přírodní elementy, to současné nachází inspiraci ve vzpomínkách na první zážitky.

Od loňského listopadu si díky tomu hosté mohou v tekuté podobě připomenout své první lego, první výplatu, první dovolenou, a dokonce první sex. „U tohoto posledně jmenovaného koktejlu probíhala dlouhá debata s vedením, jestli ho na menu vůbec zařazovat. Podle mě ale k životu patří, takže nakonec se mi podařilo je přesvědčit. A je to náš nejprodávanější drink z menu,“ směje se Cirok.

Hravé signature koktejly ochutnáte v Becher’s Baru nejlépe, když jej navštívíte mimo období Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.Hravé signature koktejly ochutnáte v Becher’s Baru nejlépe, když jej navštívíte mimo období Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. | Zdroj: Michael Tomeš

Svá poprvé budou moct hosté znovu zažít ještě zhruba rok. Podle Ciroka není v hotelovém baru nutné měnit menu častěji. Zdejší koktejly se vyznačují sofistikovanými barmanskými technikami, poutavým vizuálem a do detailu vyladěnými servisy. Zároveň však berou v potaz zdejší hosty, kteří v drtivé většině ocení chuťově nekomplikované drinky. „Sledujeme trendy a k přípravě koktejlů využíváme moderní techniky i netradiční suroviny. Nejdeme ale na hranu, stále usilujeme především o to, aby hostům chutnalo. Naše kombinace jsou tak srozumitelné a pitelné, byť je za nimi dost barmanské práce, kterou docení i odborníci,“ dodává Cirok.

Kromě signature drinků nabízí menu také řadu klasických koktejlů, mezi nimiž vyniká Vesper 007. Ten si hosté oblíbili právě díky spojení hotelu s filmem Casino Royale. Navíc si jej mohou vychutnat i v ostatních gastro provozech Grandhotelu Pupp.

Jíná dimenze jménem KVIFF

Přestože se Cirokovi povedlo vybudovat z Becher’s Baru podnik, který už není známý jen v souvislosti s karlovarským filmovým festivalem, v době jeho konání je všechno jinak. Začátkem července se bar vrací zpět ke konceptu, jenž je v rámci KVIFF zažitý už desítky let. Podnik je během festivalových dní veřejnosti nedostupný a konají se zde afterparty pro organizátory, partnery a VIP hosty festivalu.

Právě díky tomu získal Becher’s Bar pověst podniku, kam každý chce, ale málokdo má šanci se tam dostat. Víťa Cirok to s velkou dávkou nadsázky přirovnává k románové proměně Jekylla v Hydea. „Mimo festival připomíná Becher’s Bar londýnský gentlemen’s club s kapacitou 160 lidí, kde je prostor pro naše signature drinky a komplexnější servis. Během festivalu tu v jeden večer máme až 600 osob, servis kvůli tomu primárně spočívá v jednoduchosti a rychlosti,“ vysvětluje Cirok.

V čase festivalu se tak podávají pouze jednoduché mixy typu Gin & Tonic, Whisky Highball a nejoblíbenější klasické koktejly jako již zmíněný Vesper 007, Gingerbread Penicilin, Negroni a Gimlet. A samozřejmě šampaňské, o něž se v letošním roce postará značka Mumm.

Na place před vstupem do Becher’s Baru vznikne dvoupatrová Pupp-Up zóna. Zatímco horní bar bude přístupný pouze VIP hostům, v tom spodním se budou moci občerstvit i běžní festivaloví návštěvníci. Jednoduchost a rychlost jsou určující i zde, nejoblíbenější jsou proto frozen Aperol Spritz a frozen Daiquiri ze slusheru.

Příprava na festival začíná již o týden dříve. „V pondělí vyklidíme celý prostor, v úterý je závoz surovin, ve středu se staví venkovní Pupp-Up zóna, ve čtvrtek přijíždějí personální posily – jen náš barový tým se navýší z 11 na 35 lidí. A v pátek už to začíná, desetidenní ma­sakr, z něhož se vzpamatováváme dva dny. Ale paradoxně si ten stres i adrenalin, který během festivalu pociťujeme, užívám. Stačí přežít první tři dny, než se vše zajede. Jen škoda že tolik lidí nejezdí do Karlových Varů i mimo festival,“ uzavírá Cirok.

Přitom právě v období mimo festival máte šanci Becher’s Bar navštívit a zažít zdejší vysokou úroveň pohostinnosti a hravé signature koktejly. Byla by škoda se o to ochudit. 

Začít diskuzi