V Česku přibylo podnikatelů. Nejvíce za tři roky

Zdroj: Zetor

V letošním prvním pololetí v Česku přibylo 6492 podnikatelů, o 43 procent více než před rokem a nejvíce za poslední tři roky. Celkem v tomto období začalo podnikat 31 187 fyzických osob, zatímco podnikání ukončilo 24 698 lidí, vyplývá to z analýzy společnosti CRIF.

Počet lidí, kteří začínají v první polovině roku podnikat na své jméno, se v posledních pěti letech s mírnými výkyvy stabilizoval na hranici 31 tisíc lidí. Počet fyzických osob, které se svým podnikáním v první polovině roku končí, se dlouhodobě pohybuje mezi 24 tisíc a 27 tisíc. V prvním pololetí byl přitom počet ukončených podnikatelských oprávnění pro fyzické osoby nejnižší od roku 2014, vysvětlila důvod vyššího přírůstku podnikatelů analytička CRIF Věra Kameníčková.

V prvním pololetí připadlo v ČR na každých deset lidí, kteří své podnikání ukončili, dalších 13, jež naopak s podnikáním na své jméno začali. Nejvyšší rozdíl mezi rušenými a nově zakládanými podnikatelskými oprávněními pro fyzické osoby byl na Vysočině a v Praze, kde na místo deseti končících podnikatelů nastoupilo 16 nových. V Karlovarském kraji se počet podnikatelů naopak snižoval. Za každých deset končících podnikatelů tam nastoupilo pouze osm nových.

Nejvíce fyzických osob začínalo podnikat tradičně v krajích spojených s největšími českými městy, tedy v Praze (4908) a Středočeském kraji (3965), v Jihomoravském kraji (3529) a v Moravskoslezském kraji (3348). V těchto krajích také nejvíce podnikatelských oprávnění zaniklo. V Praze podnikání během prvního pololetí ukončilo 3087 fyzických osob, v Moravskoslezském kraji 3058, v Jihomoravském kraji 3017 a ve Středočeském kraji 2996.

Nejoblíbenějším oborem byly mezi podnikateli v prvním pololetí profesní, vědecké a technické činnosti, v nichž začalo podnikat 5662 lidí. Následoval obchod se 4739 novými podnikateli a zpracovatelský průmysl, kde začalo podnikat 4387 lidí. "Pokračuje tak trend zvyšujícího se zájmu o specializované činnosti, který pozorujeme v posledních několika pololetích. Ve druhém pololetí loňského roku poprvé v historii překonal zájem podnikatelů o profesní, vědecké a technické služby zájem o podnikání v obchodu a v letošním prvním pololetí se tento trend dále zvýraznil," upozornila Kameníčková.

Obchod přitom zůstává odvětvím, kde nejvíce podnikatelů svá oprávnění ruší. V letošním prvním pololetí v tomto odvětví ukončilo činnost 6830 podnikatelů. Následovalo stavebnictví se 4256 zrušenými podnikatelskými oprávněními a zpracovatelský průmysl, kde přestalo podnikat 3041 lidí. V obchodu tak začalo podnikat pouze sedm nových lidí na deset podnikatelů, kteří svoji činnost ukončili. Celkově v odvětví ubylo téměř 2100 podnikatelů.

Naopak profesní, vědecké a technické činnosti zaznamenaly nejvyšší absolutní přírůstek počtu podnikatelů, a to 2795. Na jednoho končícího podnikatele zde připadali dva noví podnikatelé. Ještě rychleji v tomto ohledu přibývali podnikatelé v informačních a komunikačních činnostech, kde za deset končících podnikatelů nastoupilo 44 nových.