Léto je šancí pro samoživitele na přivýdělek. Má to ale jeden háček

...

... Zdroj: iStock

...
Bohatství, ilustrační foto
Dvouleté děti ve školkách
4
Fotogalerie

Rodiče samoživitelé mohou během léta pomoci rodinnému rozpočtu a přivydělat si na brigádách. Je tady ale háček v podobě hlídání dětí. Pokud totiž nejsou třeba babičky, které by mohly hlídat, je hlídání pro samoživitele cenově nedostupné.

„Na jedné straně tak stojí zaměstnavatelé s neuspokojenou poptávkou po brigádnicích i částečných úvazcích, na straně druhé jsou rodiče, kteří chtějí pracovat, ale nemají na hlídání. A pokud už nějaké seženou, často spolkne drtivou většinu výdělku a do rodinné kasy tak ve výsledku téměř nic nepřibude. Letní přivýdělek by přitom uvítalo až 64 procent samoživitelek,“ uvádí program VašeVýživné.cz.

Poptávka po krátkodobých i dlouhodobých pracovních silách stále roste. Na našem pracovním trhu je ale nevyužitá a opomíjená skupina matek na mateřské a rodičovské dovolené. Podle odhadů společnosti Mavimi zabývající se dlouhodobě problematikou zaměstnávání matek na mateřské, v naší republice jde o zhruba 250 tisíc osob, respektive matek, které jsou postavené mimo pracovní proces. Do této skupiny patří i zhruba 50 tisíc samoživitelek. A těm právě situaci komplikuje to, že jim s hlídáním nepomůže druhý rodič.

Výdělek může být nulový

To vše potvrzuje i výzkum, který na 300 matkách samoživitelkách provedli specialisté z VašeVýživné.cz. Pro 45 procent dotázaných je hlídání nepřekonatelným problémem. Pokud by si matky měly někoho najmout, jsou schopné za hlídání zaplatit jen 50 korun na hodinu. To je pochopitelně málo, protože běžná cena se pohybuje okolo 105 korun. V tomto rozpětí se však nachází i hodinové sazby za práci, se kterými se samoživitelky při brigádách setkávají.

Průměrná vydělaná hrubá částka je dokonce uváděna 95 korun za hodinu. Pokud by byla situace nastavena přesně takhle, žena by si v podstatě nic nevydělala, vše by dala za hlídání. Možná by byla i v mínusu. V tuto chvíli pro ni bude určitě lepší trávit čas se svými dětmi.

Platební morálka partnerů přes léto klesá

„Samoživitelky se dostávají do paradoxní situace. Chtějí pracovat, ale hlídání si prostě nemohou při současných cenách dovolit,“ doplňuje Iveta Novotná, ředitelka programu VašeVýživné.cz. „Přitom právě v létě se jejich rodinné rozpočty nejčastěji dostávají do mínusu, neboť klesá platební morálka partnerů.“

Problém s neplacením alimentů během léta má až 55 procent matek samoživitelek. Platby se zpožďují, dojde méně peněz nebo nepřichází vůbec nic.

Co by podle Asociace neúplných rodin mohlo pomoci? Částečným řešením by mohlo být důslednější vymáhání dlužných alimentů, dále pak větší možnost využívání zkrácených úvazků. Ty totiž matkám, a je jedno jestli samoživitelkám nebo ženám z úplných rodin, umožňují pracovní flexibilitu. Dalším přínosem by určitě bylo zajištění hlídání dětí zaměstnavatelem. Takovou možnost ze všech oslovených samoživitelek však neměla jediná.

„Z našich údajů vyplývá, že 43 procent matek na mateřské či rodičovské dovolené by uvítalo přivýdělek formou dohody o provedení práce a drtivá většina považuje za ideální kombinaci home office a občasné docházení do sídla firmy,“ doplňuje Monika Hromasová ze společnosti Mavami.

Matky malých dětí jsou přitom ideálními kandidáty 

V dnešní době vyčerpaného pracovního trhu by přitom zaměstnavatelé měli matky využívat. Jsou totiž ochotné vyjít vstříc flexibilním formám spolupráce. Například v Holandsku na částečný úvazek pracuje 55 procent pracujících matek, v České republice je to jen 8 procent. Pro matky by širší nabídky úvazků znamenaly možnost dlouhodobého posílení rodinného rozpočtu, navíc i získání lepšího pracovního uplatnění až děti povyrostou.

Další zajímavosti z výzkumu

Pouze jedno procento samoživitelek uvedlo, že se během prázdnin starají o děti a dělí se o náklady se svým ex půl na půl. Naproti tomu 54 procent říká, že se s otcem dětí nedělí nijak, naopak jim ještě neplatí výživné. Zajistit hlídání během prázdnin představuje problém pro 44 procent dotázaných. 4 procenta to zvládají díky tomu, že fungují jesle, školka. 37 procent děti hlídají známí nebo rodina. Hlídání zvládají platit pouze 2 procenta maminek samoživitelek. Cena hodiny hlídání se pohybuje od 50 korun až po 300 korun. Záleží, v jaké lokalitě se nacházíte. V průměru je to ale 106,9 korun na hodinu. Samoživitelky jsou v průměru schopné zaplatit 49 korun.