Vánoční trhy 2022 v Česku: Kde se konají ty nejkrásnější a jaká je otevírací doba

Rozsvícení vánočního stromu v Brně 2022

Rozsvícení vánočního stromu v Brně 2022 Zdroj: ČTK

Kam na nejhezčí vánoční trhy v Česku?
Vánoční trhy v Plzni 2022
Vánoční trhy a strom na Staroměstském náměstí
Ježíškova pošta na Dominikánském náměstí (archivní foto)
Vánoční trhy v Ostravě (archivní foto)
11
Fotogalerie

Advent je tady a spolu s ním i oblíbené vánoční trhy. Ty každoročně lákají tisíce návštěvníků nejen vůní svařeného vína, ale také bohatým doprovodným programem nebo možností nakoupit s předstihem či na poslední chvíli pár vánočních dárků. Letos navíc po dvou letech poprvé bez protipandemických opatření. 

Loni se z důvodu nepříznivé koronavirové situace trhy vůbec nekonaly, případně trvaly jen pár dní, a i předchozí ročník byl značně ovlivněný vládními nařízeními. Ani letošní ročník ale neproběhne tak úplně beze změn. Zasáhne do něj aktuální energetická krize.

Nebude to sice nic velkého, přesto se v některých městech bude šetřit. Třeba instalací úsporných zářivek, zhasínáním vánočního osvětlení v nočních hodinách nebo v případě Jihlavy i úplným zrušením umělého kluziště. Tradiční vánoční atmosféra ale chybět nebude. Kam se o letošním adventu vypravit a které vánoční trhy patří už tradičně k těm nejkrásnějším v republice? 

Praha

  • Termín: od 26. listopadu 2022 do 6. ledna 2023
  • Místo: Staroměstské náměstí a další místa po celé Praze

Otevírací doba stánků

Stánky s občerstvenímdenně od 10.00 do 24.00
Prodejní stánkydenně od 10.00 do 24.00

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí jsou největšími a nejnavštěvovanějšími trhy v Česku. Svá nej ale nesbírají jen na domácí půdě. Často se objevují i na seznamech nejkrásnějších vánočních trhů v Evropě. Už tradičně tam na návštěvníky čekají stánky s vánočním občerstvením, rukodělnými výrobky a s dalšími doplňky. Kromě Staroměstského náměstí potom pražské vánoční trhy nechybějí ani na Václavském náměstí, Pražském hradě, náměstí Republiky a na řadě dalších míst po celé Praze.

SPECIÁL: Vánoční trhy 2023 v Praze >>>  

Vánoční trhy a strom na Staroměstském náměstíVánoční trhy a strom na Staroměstském náměstí|ČTK

Brno

  • Termín: od 25. listopadu do 23. prosince 2022
  • Místo: náměstí Svobody, Zelný trh, Dominikánské náměstí, Moravské náměstí

Otevírací doba stánků

Náměstí Svobodydenně od 10.00 do 21.45
Zelný trhdenně od 10.00 do 20.00
Dominikánské náměstídenně od 10.00 do 20.00
Moravské náměstídenně od 11 do 20 hodin

Oficiální brněnské vánoční trhy se konají rovnou na čtyřech místech – na náměstí Svobody, Zelném trhu, Dominikánském náměstí a na Moravském náměstí. Nejdelší tradici mají trhy na náměstí Svobody, kde stál historicky první vánoční strom. Dnes už ozdobený strom najdete i na Zelném trhu, na Dominikánském náměstí zase čeká ručně vyřezávaný dřevěný Halouzkův betlém, který je ve své kategorii hned druhým největším betlémem na světě.

Kromě stánků s občerstvením a výrobky všeho druhu nechybí na brněnských trzích ani bohatý doprovodný program, který zahrnuje koncerty, divadlo nebo taneční vystoupení. 

SPECIÁL: Vánoční trhy 2023 v ČR >>>

Program vánočních trhů a další informace: Brněnské Vánoce

Ježíškova pošta na Dominikánském náměstí (archivní foto)Ježíškova pošta na Dominikánském náměstí (archivní foto)|Archiv MM

Ostrava

  • Termín: od 26. listopadu 2022 do 2. ledna 2023
  • Místo: Masarykovo náměstí

Otevírací doba doba stánků

Stánky s občerstvenímdenně od 11.00 do 21.45
Prodejní stánkydenně od 10.00 do 20.00

Vánoční trhy se v Ostravě konají už tradičně především na Masarykově náměstí, kde je připravena nejen řada prodejních i občerstvovacích stánků, ale také vánoční strom nebo pódium, na kterém se během adventu vystřídá řada umělců a dalších zajímavých osobností.

Kromě hlavní scény na Masarykově náměstí je k dispozici i dětská scéna na Jiráskově náměstí, klubová scéna na náměstí Dr. Edvarda Beneše, řemeslná scéna v Husově sadu nebo umělecká scéna na Prokešově náměstí. Další doprovodný program potom zahrnuje například jízdy historickou tramvají, vánoční kluziště nebo komentované prohlídky města, během nichž se zájemci dozvědí víc o adventních zvycích staré Ostravy. 

Program vánočních trhů a další informace: Ostravské Vánoce 2022Vánoční trhy v Ostravě (archivní foto)Vánoční trhy v Ostravě (archivní foto)|Profimedia

Olomouc

  • Termín: od 18. listopadu do 23. prosince 2022
  • Místo: Horní náměstí, Dolní náměstí, Tržnice 

Otevírací doba stánků

Horní náměstídenně od 10.00 do 20.00
Dolní náměstídenně od 10.00 do 20.:00
Tržnice

pondělí až čtvrtek od 13.00 do 20.00

pátek až neděle od 10.00 do 22.00

Místem hlavního dění olomouckých vánočních trhů se stává Horní náměstí s dřevěnou vesničkou čítající 110 stánků, vánočním stromem, který každoročně pojmenovávají žáci olomouckých škol, historickým dřevěným kolotočem nebo s dřevěnou vyhlídkou z lodních kontejnerů. Právě na Horním náměstí také probíhá doprovodný kulturní program.

Trhy následně pokračují na Dolním náměstí, kde se mimo jiné nachází Ježíškova dílnička s poštou. Odtud pak vánoční trasa pokračuje do Tržnice, kde na návštěvníky čeká patnáctimetrové Olomoucké vánoční kolo. 

Program vánočních trhů a další informace: Vánoční trhy Olomouc

Vánoční trhy v Olomouci (archivní foto)Vánoční trhy v Olomouci (archivní foto)|ČTK

Český Krumlov

  • Termín: od 25. listopadu 2022 do 1. ledna 2023
  • Místo: náměstí Svornosti

Otevírací doba stánků

Pondělí až čtvrtekod 11.00 do 18.00
Pátek až neděleod 10.00 do 19.00

Českokrumlovský advent se nese ve znamení vánočních trhů, koncertů, pohádek a dalšího doprovodného programu. Nechybí ani živý betlém nebo andělský průvod městem. To vše v kulisách města, které je považováno za jednu z bran Šumavy a pro své historické krásy bylo zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO

Program vánočních trhů a další informace: Český Krumlov a region

Andělský průvod v Českém Krumlově (archivní foto)Andělský průvod v Českém Krumlově (archivní foto)|ČTK

Tábor

  • Termín: od 26. listopadu 2022 do 1. ledna 2023 (adventní stánky na náměstí T. G. Masaryka), 10. a 11. prosince 2022 (staročeský vánoční trh na Žižkově náměstí)
  • Místo: náměstí T. G. Masaryka, Žižkovo náměstí

Otevírací doba stánků

Náměstí T. G. Masarykadenně od 11.00 do 18.00
Žižkovo náměstí

sobota 10. prosince od 9.00 do 18.00

neděle 11. prosince od 9.00 do 16.00

V Táboře mohou návštěvníci nasát vánoční atmosféru na náměstí T. G. Masaryka, kde čekají adventní stánky s občerstvením i vánočním zbožím, slaměný betlém nebo Ježíškova kancelář. Třetí adventní víkend se potom ponese ve znamení staročeského vánočního jarmarku na Žižkově náměstí.

Připravený je bohatý kulturní program a stánky s řemeslnými výrobky. Na obou náměstích potom budou během celého adventu a vánočních svátků probíhat i koncerty nebo divadelní představení.

Program vánočních trhů a další informace: Město Tábor Vánoční trhy v Táboře (archivní foto)Vánoční trhy v Táboře (archivní foto)|Profimedia

 

České Budějovice

  • Termín: od 18. listopadu do 31. prosince 2022
  • Místo: náměstí Přemysla Otakara II.

Otevírací doba stánků

Denně od 10.00 do 22.00

Českobudějovický advent začal na náměstí Přemysla Otakara II. už 18. listopadu, od 25. listopadu se navíc přidal bohatý kulturní program, který zahrnuje koncerty, divadelní představení a další umělecká vystoupení. Mezi nejoblíbenější atrakce trhů patří kromě stovky stánků s občerstvením i nejrůznějšími výrobky také ledové kluziště kolem Samsonovy kašny, vánoční vyhlídkové kolo, ručně vyřezávaný betlém nebo tvůrčí Ježíškova dílna. 

Program vánočních trhů a další informace: Českobudějovický adventVánoční trhy v Českých Budějovicích (archivní foto)Vánoční trhy v Českých Budějovicích (archivní foto)|Profimedia

Karlovy Vary

  • Termín: od 26. listopadu do 26. prosince 2022
  • Místo: Mlýnská kolonáda

Otevírací doba stánků

Všední dnyod 10.00 do 18.00
Víkendyod 10.00 do 19.00

Hlavní program a atrakce karlovarských vánočních trhů najdou návštěvníci na lázeňské trase mezi hotelem Thermal, u kterého je umístěný vánoční strom, a Divadelním náměstím. Centrem všeho dění je potom Mlýnská kolonáda s největší koncentrací stánků, které nabízejí nejen tradiční občerstvení, ale také vánoční a dárkový sortiment. 

Program vánočních trhů a další informace: Vánoční VaryVánoční trhy v Karlových Varech (archivní foto)Vánoční trhy v Karlových Varech (archivní foto)|Profimedia

Plzeň

  • Termín: od 23. listopadu do 23. prosince 2022
  • Místo: náměstí Republiky

Otevírací doba stánků

Denně od 10.00 do 20.00

Plzeňský advent se už tradičně nese ve znamení svařeného vína, nákupů u některého z více než stovky stánků a každodenních koncertů nebo jiných atrakcí na hlavním náměstí Republiky. Součástí trhů je i 28 metrů vysoké ruské kolo, dětský kolotoč, živý betlém, ponocný, pravidelné ukázky lidových tradic a řemesel, procházky adventní Plzní nebo oblíbená Ježíškova pošta sídlící v prostorách plzeňské radnice.

Program vánočních trhů a další informace: Trhy Plzeň

Vánoční trhy v Plzni 2022Vánoční trhy v Plzni 2022|ČTK

Vánoční trhy se konají i v dalších českých městech

O své vánoční trhy nezůstanou ochuzena ani další česká města. Adventní nabídka tady zahrnuje nejen stánky s občerstvením a široký sortiment vánočních nebo dárkových předmětů, ale zpravidla i doprovodný program s koncerty, divadlem nebo představeními dětí z městských organizací a základních škol. 

Ústí nad Labem 

  • Termín: od 27. listopadu do 23. prosince 2022
  • Místo: Lidické náměstí
  • Program vánočních trhů a další informace: Ústecké Vánoce

Liberec

  • Termín: od 30. listopadu do 23. prosince 2022
  • Místo: náměstí Dr. Edvarda Beneše
  • Program vánočních trhů a další informace: Trhy v Liberci

Hradec Králové

  • Termín: od 27. listopadu do 23. prosince 2022
  • Místo: Velké náměstí
  • Program vánočních trhů a další informace: Vánoce v Hradci

Pardubice

  • Termín: od 26. listopadu do 23. prosince 2022
  • Místo: Pernštýnské náměstí
  • Program vánočních trhů a další informace: Pardubické vánoční trhy

Jihlava

  • Termín: od 27. listopadu do 23. prosince 2022
  • Místo: Masarykovo náměstí
  • Program vánočních trhů a další informace: Jihlava k Vánocům

Znojmo

  • Termín: od 27. listopadu do 21. prosince 2022
  • Místo: Masarykovo náměstí, Horní náměstí
  • Program vánočních trhů a další informace: Znojemský advent

Zlín 

  • Termín: od 26. listopadu do 23. prosince 2022
  • Místo: náměstí Míru
  • Program vánočních trhů a další informace: Adventní Zlín 2022

Kam na nejhezčí vánoční trhy v Česku? (video)

Video placeholde
Kam na nejhezčí vánoční trhy v Česku? • Videohub