Zahraniční obchod si v červnu pohoršil. Poptávka po autech slábne

V automobilce Škoda testují inteligentní rukavice

V automobilce Škoda testují inteligentní rukavice Zdroj: Skoda Auto

Přebytek zahraničního obchodu Česka v červnu meziročně klesl o 3,5 miliardy korun na 15,8 miliardy. Bilanci negativně ovlivnilo obchodování s dopravními prostředky, včetně motorových vozidel, a s rafinovanými ropnými produkty. Naopak pozitivně se na celkovém výsledku podepsal obchod s počítači a chemickými látkami. Vyplývá to z předběžných výsledků Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Vývoz v meziročním srovnání vzrostl o 0,8 procenta na 315 miliard korun a dovoz o dvě procenta na 299,2 miliardy korun.

Hůře se vedlo tradičnímu tahnounovi zahraničního ocbhodu, vývozu motorvých vozidel. „Za poklesem přebytku obchodní bilance stojí především horší výsledky obchodu s motorovými vozidly a ostatními dopravními prostředky. Poptávka po automobilech z evropských trhů již několik měsíců uvadá, což pociťují i tuzemští automobiloví výrobci,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Jakub Červenka. Negativní vliv na červnovou bilanci měl také obchod s ostatními dopravními prostředky, jako jsou například lodě, lokomotivy, letadla či jízdní kola.

Bilance zahraničního obchodu ČRBilance zahraničního obchodu ČR|ČSÚ

U obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji, který měl naopak pozitivní vliv na bilanci českého zahraničního obchodu, se zlepšilo saldo o 4,3 miliardy korun a deficit bilance obchodování s chemií se zmenšil o 900 milionů korun.

Zahraniční obchod Česka se státy Evropské unie skončil přebytkem 56,7 miliardy korun, meziročně tak byl o 4,1 miliardy nižší. Schodek obchodu se státy mimo unii se zmenšil o 600 milionů na 39,6 miliardy korun.