Zkrachovalý server Nakupvakci.cz měl ztrátu 45 milionů korun za šest let

nakupování, e-shopy, internet

nakupování, e-shopy, internet Zdroj: freedigitalphotos.net

platební karty, banky, nakupování
Nové centrum v Brně obslouží zákazníky e-shopů Pixmania ve 14 zemích
3
Fotogalerie

Jeden z největších tuzemských slevových portálů NakupvAkci.cz, který minulý týden ukončil činnost, vykázal za posledních šest let úhrnnou ztrátu 45 milionů korun. V úterý na sebe společnost podá návrh na insolvenci. Majitel portálu Tomáš Karaba dnes v prohlášení uvedl, že k finančním problémům serveru přispělo tvrdé konkurenční prostředí, či bývalí zaměstnanci, kteří odešli ke konkurenci.

Na problémy serveru jako první upozornil deníkE15.cz. Podle insolvenčního rejstříku již na firmu Garuma podala insolvenční návrh společnost Hostely Praha. Firma uvádí, že jí dluží 57 tisíc korun a dalších 1,2 milionu na úrocích z prodlení.

"Bohužel se musím omluvit všem zákazníkům, obchodním partnerům i zaměstnancům, ale tvrdé konkurenční prostředí nám neumožnilo ani za jeden rok fungování realizovat zisk," uvedl Karaba.

V tuto chvíli má podle něj portál 14 zaměstnanců včetně externistů, kteří byli nuceni kvůli opakovaným výhružkám ze strany některých obchodních partnerů začít pracovat z domova.

Karaba také kritizuje skutečnost, že hlavní hráč na trhu a hlavní cenový srovnávač slevových portálů je ovládán stejnými majiteli. Tento fakt má prý negativní vliv na konkurenční prostředí. Vyhledávač slev Skrz.cz již dříve uvedl, že ukončil s portálem NakupvAkci.cz spolupráci preventivně již v listopadu kvůli rostoucímu počtu negativních recenzí zákazníků.

K finančním problémům portálu podle majitele přispěli i někteří bývalí zaměstnanci, kteří odešli ke konkurenci a opakovaně poškozovali jméno slevového portálu bývalého zaměstnavatele. Z portálu podle něj nepochybně vynesli know-how včetně zákaznických a partnerských databází.

Portál NakupvAkci.cz měl v loňském roce obrat 193 milionů korun a měl 27 zaměstnanců. Společnost Garuma minulý týden z webu stáhla všechny nabídky zlevněného zboží a v prohlášení uvedla, že ukončuje činost portálu. Klienti se mají obrátit na insolvenční soud s přihláškou pohledávky.

Z žebříčku slevových serverů předloni vypadl tehdy třetí největší portál Zapakatel.cz, který ukončil činnost. Počet aktivních slevových serverů v Česku klesl na 40. Obrat slevového trhu se pohybuje kolem 3,5 miliardy korun ročně.