ODEMČENO: Recese dohnala drahé kovy, vedra nahrávají Putinovi, Kalašnikov dál vyváží

Odlévání zlatých cihel

Odlévání zlatých cihel Zdroj: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin testoval novou pušku zbrojovky Kalašnikov.
Uniper
Uniper
4
Fotogalerie

Měly být pojistkou proti palčivé inflaci, staly se pravým opakem. Ceny drahých kovů se jen od počátku prázdnin propadly v průměru o bezmála sedm procent. Vlna veder a sucho poškozují evropskou energetiku i zemědělství. Elektrárny musejí omezovat výrobu, mnohé potraviny pravděpodobně výrazně podraží. Západ se snaží stále novými sankcemi přimět Kreml k zastavení útoku na Ukrajinu. Postihům se přesto poměrně úspěšně vyhýbají ti, kteří ke krveprolití přispívají nejvíce.

Odemykáme pro vás tři úspěšné články z minulého týdne a vybíráme to nejlepší z prémiového obsahu. Pokud chcete číst další zamčené články a mít okamžitý přístup k exkluzivním zprávám, analýzám a důležitým informacím ze světa byznysu a politiky, podívejte se na naši nabídku předplatného. Nově si můžete předplatit veškerý prémiový obsah E15 a k tomu další tituly CNC.

odemykáme >>>

Soumrak éry drahých kovů. Recesní strašák srazil jejich ceny a jako inflační pojistka jsou k ničemu

Měly být pojistkou proti palčivé inflaci, staly se pravým opakem. Ceny drahých kovů se jen od počátku prázdnin propadly v průměru o bezmála sedm procent, tedy dvakrát více než kovy využívané v průmyslu, a pětatřicetkrát více než komoditní trh jako celek. Smutným šampionem komoditního chvostu je stříbro. Letos už o pětinu levnější kov se stal jednou z nejztrátovějších komodit vůbec, stejně jako výrazným symbolem chmurné globální ekonomické budoucnosti spojené s érou drahých peněz a ekonomického útlumu. Role zlata jako pojistky proti inflaci prý zároveň patří minulosti.

odemykáme >>>

Sucho a vedra nahrávají Putinovi. Poškozují evropské zemědělství i energetiku

Velké sucho a vlna veder, která se z jihu Evropy přesouvá více na sever, mají dalekosáhlý dopad nejen na zemědělství. V době, kdy se starý kontinent potýká s vysokými cenami energií a s nejistotou ohledně jejich dostatku, přispívá k problémům nízký stav řek a jejich vysoká teplota. Výroba elektřiny z vody v některých zemích vázne, ve Francii je v ohrožení chlazení jaderných elektráren a na Rýnu doprava uhlí. 

odemykáme >>>

Západní sankce jsou plné děr. Kalašnikov dál vyváží a ruští zbrojní magnáti žijí bez postihů

Západ se snaží stále novými sankcemi přimět Kreml k zastavení útoku na Ukrajinu. Postihům se přesto poměrně úspěšně vyhýbají ti, kteří ke krveprolití přispívají nejvíce. Řada firem působících v ruském obranném průmyslu a zbrojních magnátů na sankčních seznamech stále chybí. A legendární společnost Kalašnikov, která je na černé listině už od roku 2014, si zřejmě našla cesty, jak dále prodávat své zboží do desítek zemí včetně západních.

>>> výběr toho nejlepšího z rubriky E15 Premium

Nadopovaná koruna ovládla region. Munice na její podporu může být vystřílena do dvou let

Koruna v půli července předvádí nečekanou story, je stejně silná jako v předvečer vpádu Rusů na Ukrajinu. Maďarský forint s třináctiprocentním propadem i polský zlotý slabší o pět procent si o něčem takovém mohou nechat jen zdát. Síla koruny však stojí na hliněných nohou. Hlavní pracanti držící ji nad vodou nepocházejí z českých fabrik a kanceláří, ale z České národní banky. Miliardy eur vynakládané na udržení stabilní měny jako inflační brzdy sice udělaly z koruny regionální hvězdu, ale při současném tempu intervencí se palebná síla centrální banky může vyčerpat za zhruba dva roky.     

Česká národní banka a zvyšování úroků:

Video placeholde
Z(a)tracená čísla 4. díl • Videohub

Potíže ruského IT v Česku: Yandex zavírá vývoj v Praze, Kaspersky přišel o šéfa a zákazníky

Válka na Ukrajině tvrdě byznysově dopadá na ruské softwarové společnosti působící v Česku. Ruská internetová jednička Yandex zrušila plány na rozjezd vývojového centra v Praze, z antivirového podniku Kaspersky Lab odešel tuzemský ředitel a firma začala přicházet o zákazníky. Situace se pravděpodobně bude dál zhoršovat.

Přečkání zimy bude i na domácnostech. Postačí snížit teplotu vytápění o čtyři stupně

České domácnosti by měly začít s preventivním snížením spotřeby plynu, aby tím předešly nucenému omezování dodávek v celé ekonomice a možnému kolapsu plynárenské sítě. Shodli se na tom odborníci z poradenské společnosti EGÚ Brno a energetický náměstek ministra průmyslu René Neděla s tím, že při dobrovolných úsporách budou ekonomické dopady nejnižší.

Obce chtějí kvůli drahým energiím a uprchlíkům peníze navíc. Stanjura to odmítá

Po nepředvídatelných covidových letech musejí starostové opět žonglovat se svými rozpočty. Vysoké ceny energií, stavebních prací a nové náklady na integraci ukrajinských uprchlíků znamenají pro obce a kraje vyšší výdaje. Například Praha počítá s letošními výdaji o osm miliard korun vyššími než původně. Stát to ale podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) samosprávám kompenzovat nehodlá. Obce chtějí vládu vyzvat na podzim znovu k jednání.