ODEMČENO: Run na kryptobanky, předčasný důchod láká, vysoká inflace má vydržet tři roky

Kolaps blockchainu Terra připomíná radioaktivní spad, jehož neblahé následky se projeví až po delší době od jaderné havárie

Kolaps blockchainu Terra připomíná radioaktivní spad, jehož neblahé následky se projeví až po delší době od jaderné havárie Zdroj: E15 Dominik Kučera

Pád digitálních měn drtí řadu kryptoprojektů, kryptoměnoví úvěráři zažívají obdobu runu na banky. Do předčasného důchodu odchází stále více lidí. Centrální banky nalily benzín do ohně a vyhodily hasičáky, říká investorka Andrea Lauren ze skupiny Rockaway.

Odemykáme pro vás tři úspěšné články z minulého týdne a vybíráme to nejlepší z prémiového obsahu. Pokud chcete číst další zamčené články a mít okamžitý přístup k exkluzivním zprávám, analýzám a důležitým informacím ze světa byznysu a politiky, podívejte se na naši nabídku předplatného. Nově si můžete předplatit veškerý prémiový obsah E15 a k tomu další tituly CNC za pouhou jednu korunu na měsíc.

odemykáme >>>

Centrální banky nalily benzín do ohně a vyhodily hasičáky, říká Andrea Lauren z Rockaway

S vysokou inflací budeme muset žít další tři roky a propady ještě chvilku potrvají, odhaduje investorka Andrea Lauren ze skupiny Rockaway. Recese je podle ní skoro jistá věc.

odemykáme >>>

Run na kryptobanky, blokované výběry a krachlé fondy. Projekty, jež zdrtil pád digitálních měn

Kolaps blockchainu Terra připomíná radioaktivní spad, jehož neblahé následky se projeví až po delší době od jaderné havárie. Do problémů se dostává jeden kryptoprojekt za druhým. Podívejte se na přehled těch největších aktuálních průšvihů kryptosvěta.

odemykáme >>>

Do předčasného důchodu odchází stále více lidí. Penzijní systém je už třetí rok v minusu

Třetina ze všech současných penzistů ukončila svoji kariéru předčasným odchodem do důchodu. Podíl těchto lidí mezi seniory se poslední dekádu neustále zvyšuje. Ještě v roce 2010 tvořili 19 procent všech příjemců starobní penze, v roce 2021 jich bylo už 28 procent. Nárůst pokračuje i v letošním roce.

>>> výběr toho nejlepšího z rubriky E15 Premium

Česko plánuje napojení na polské plynovody. Kapacita by pokryla většinu tuzemské spotřeby 

Provozovatel české plynárenské přepravní soustavy Net4Gas připravuje několik variant, jak napojit tuzemskou plynárenskou infrastrukturu na soustavy v sousedních zemích. Ve svém nejnovějším plánu představil investiční projekty na příští dekádu, díky nimž by se Česko do konce desetiletí mělo napojit na polskou a rakouskou soustavu nebo i na slovenský zásobník plynu. Součástí zvýšení energetické bezpečnosti dodávek má být také již ohlášené získání kapacit v připravovaném nizozemském terminálu.

Můžeme se podívat na likviditu komerčních bank v ČNB, říká Jan Skopeček k posílení příjmů státu

Vláda se má držet svého programového prohlášení, v němž se zavázala, že nebude zvyšovat daně. Myslí si to ekonomický expert ODS a místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček. Odmítá sektorovou daň pro energetické firmy, kterou navrhují Piráti a STAN, i zvláštní odvod pro banky. Je také proti vyššímu zdanění fyzických osob. „Jsem přesvědčen, že po daňových změnách by vyšší inkaso nevedlo ke snižování zadlužení Česka,“ říká.

Tisíce nových aut obsypaly nošovický Hyundai. Kamioňáků je málo, železnici ochromil požár

Pandemií vyvolaná a válkou na Ukrajině umocněná krize logistiky nepříjemně dopadá i na nošovický závod Hyundai. Jihokorejská automobilka se potýká s železničními výlukami, především pak ale s nedostatkem řidičů kamionů, kteří by nová auta rozváželi z Nošovic k zákazníkům na hlavní evropské trhy. Jediný závod Hyundai v Evropské unii je tak aktuálně obsypán více než devíti tisíci vozy.

Burzovních nováčků letos ubylo

Mezi politiky Pirátské strany, Spolu a STAN se stále častěji objevují názory, že pouhé škrty ve státní správě nestačí na zastavení bobtnajícího státního dluhu. Především mezi Piráty a KDU-ČSL je nejvíce zastánců razantnějších daňových změn, které by posílily příjmy státního rozpočtu. Nejúčinnějším a politicky asi nejprůchodnějším opatřením by podle analytiků bylo zvýšení daně z příjmů fyzických osob, která po zrušení superhrubé mzdy činí patnáct procent. Veřejným financím by pomohl i růst DPH, který však odborníci kvůli dopadům na nejohroženější skupiny obyvatelstva nedoporučují.

Další exkluzivní zprávy najdete v rubrice E15 Premium