Organizátoři ruší konference a veletrhy, přesouvá se i setkání vizionářů

SingularityU Czech Summit v roce 2019.

SingularityU Czech Summit v roce 2019. Zdroj: Tereza Zavadilová

SingularityU Czech Summit v roce 2019.
Veletrh Caravaning v Brně.
Výstaviště v Brně.
Kongresové centrum v Praze.
5
Fotogalerie

Výstaviště, kongresová centra a hotely přicházejí o plánované akce. Důvodem jsou obavy ze šíření koronaviru a zákazy cestování ve firmách. Případné ztráty nechtějí jednotliví provozovatelé a organizátoři plánovaných a v tuto chvíli rušených nebo odkládaných akcí komentovat. Například Asociace výstavářských firem však tvrdí, že její členové přijdou až o 450 milionů korun.

Další ročník akce SingularityU Czech Summit 2020 se na pražském Žofíně v dubnu neuskuteční. Mezinárodní konference o budoucnosti, trendech a technologiích se kvůli omezování cestování ve firmách přesune na náhradní termín. 

Informaci potvrdila pro E15.cz ředitelka konference Eva Hanáková. „V souvislosti s vývojem situace kolem koronaviru jsme se rozhodli přesunout termín konání SingularityU Czech. Důvodem je to, že řada firem v současnosti omezuje cestování svých zaměstnanců a stejně tak návštěvu větších akcí. Nový termín oznámíme v nejbližších dnech,“ upřesnila.

Nákladná akce počítala v jarním termínu s účastí expertů na rozšířenou realitu, budoucnost práce nebo na umělou inteligenci především ze Spojených států. 

Rušení akcí se dotýká i konferenčních center či hotelů. I když v případě největšího místa pro konference, Kongresového centra Praha, se podle mluvčí Nikol Chumové jedná zatím pouze o jednotlivé případy.

„Jedna akce byla přeložena z tohoto týdne na červen. Druhá akce byla zrušena. Není to zatím nic rozsáhlého, spíše se organizátoři předběžně ptají na možnosti náhradních termínů,“ popsala situaci Chumová s tím, že k případným finančním ztrátám se zatím nebude vyjadřovat.

Stejně tak přiznávají rušení akcí oslovení zástupci velkých hotelů, oficiálně však problémy nechtějí komentovat vůbec.

Naopak Asociace výstavářských firem, která mimo jiné zastupuje Veletrhy Brno, má jasno. Podle jejího předsedy Jiřího Cardy škody za zrušené výstavy a veletrhy dosáhnou až 450 milionů korun. Chce se proto obrátit na vládu s požadavkem podpory pro výplaty mezd.

„Je to prakticky likvidace celého odvětví, jaro je vrcholem naší výstavářské sezony,“ prohlásil Carda.

Právě na brněnském výstavišti se letos v březnu určitě neuskuteční zemědělský veletrh Techagro, který má proběhnout v náhradním termínu. Elektrotechnický veletrh Amper se uskuteční až příští rok.