Firmy se bojí paniky státu. Karantény kvůli koronaviru mohou těžce poškodit ekonomiku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomeš, E15

Rozsáhlejší karanténa a omezení pohybu osob kvůli koronaviru by pro podniky byl problém.
Rozsáhlejší karanténa a omezení pohybu osob kvůli koronaviru by pro podniky byl problém.
V Česku byly po víkendu potvrzené tři případy nákazy koronavirem. Na snímku ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.
Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) ukazuje mapu s výskytem nakažených novým typem koronaviru.
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch potvrdil první tři případy výskytu koronaviru v ČR
8
Fotogalerie

Omezení pohybu lidí, chodu velkých továren či uzavření celých měst do karantény může mít zásadní vliv na hospodářství, obávají se české firmy. Podniky chtějí po vládě, aby je v souvislosti s epidemií koronaviru včas varovala před výraznějšími státními zásahy do chodu země a případně zvážila kompenzace, jak se to děje v zahraničí. V Česku byly po víkendu potvrzené tři případy nákazy.

„Případná rozsáhlejší karanténa a omezení pohybu osob by pro podniky byl problém. Firmy jsou provázané a v zemi velikosti České republiky nelze tak snadno izolovat jeden region bez větších následků pro ostatní,“ upozornila mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Lenka Dudková. „Stát by měl jasně informovat firmy, jaké kroky jsou možné a pravděpodobné, a připravit i nějaká opatření, aby se omezily hospodářské dopady těchto kroků,“ dodala Dudková.

Také Hospodářská komora míní, že uzavírání celých měst může způsobit vážné hospodářské problémy. „V době digitální éry, kdy se informace šíří rychle, vlády potřebují ukázat veřejnosti, že šíření viru vnímají, že proti tomu dělají nějaké kroky, a proto uzavírají města. A právě to může způsobovat dodatečné škody v ekonomikách,“ řekl mluvčí komory Miroslav Diro s tím, že takové zásahy státu mohou způsobit mnohem větší potíže než případná vyšší nemocnost zaměstnanců.

V zemích, kde se nákaza rychle šíří a které už sáhly k rozsáhlým karanténám a dalším omezením, už řada vlád rozhodla o finanční pomoci firmám a podnikatelům v řádu desítek až stovek miliard korun. V Číně je to dokonce několik bilionů korun. Státy také poskytují daňové úlevy pro firmy či levnější půjčky.

Mezi českými podnikateli podle Asociace malých a středních podniků sílí obava, jak by se vláda k podobné situaci postavila. „Uvědomujeme si, že z hlediska právního by byly případné spory zřejmě řešeny s ohledem na takzvanou vyšší moc. Nicméně výklad tohoto institutu s sebou nese řadu otázek,“ řekl za asociaci Zdeněk Tomíček, podle kterého je však zdraví obyvatel země prvořadé.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) uvedl, že větší karantény zatím nejsou třeba, neboť všichni nemocní se nakazili v zahraničí. Ke karanténním opatřením by stát podle ministra přistoupil v případě, že by se virus začal po Česku šířit a infikovaly by se další desítky až stovky lidí. Vláda zatím přistoupila pouze ke zrušení letů z Číny a Jižní Koreje, jedná se také o přerušení leteckého spojení s Itálií.

„S podnikatelskými organizacemi stejně jako s odbory je ministerstvo průmyslu a obchodu téměř v každodenním kontaktu, poskytuje potřebné informace, zajímá se o zpětnou vazbu a samozřejmé také o potřeby na straně zaměstnavatelů i zaměstnanců," uvedla za rezort průmyslu mluvčí Štěpánka Filipová.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se chystá doporučit vládě, aby do budoucna zvážila vyhlášení nouzového stavu. V takovém případě může kabinet například zakázat akce s velkým počtem lidí, mít pod kontrolou lidi, kteří se vracejí z rizikových zemí, či nařídit dodavatelům ochranných pomůcek, aby přednostně zásobovali stát. Podle dalších členů vlády to ale nebude nutné.

Jak země odškodňují firmy v souvislosti s koronavirem

Itálie

Ministr hospodářství Roberto Gualtieri připraví balíček opatření v hodnotě 91 miliard korun, která mají podpořit epidemií ohroženou ekonomiku. Opatření doplní balík 22 miliard korun, který vláda již schválila pro nejzasaženější oblasti. Návrh bude zahrnovat daňové úlevy pro firmy, které oznámí pokles tržeb o 25 procent, snížení daní a další peníze pro zdravotnické služby. Zhruba devadesát procent všech potvrzených případů onemocnění v Itálii je ve třech nejbohatších regionech. Analytici se proto domnívají, že se Itálie nevyhne recesi.

Čína

Koronavirus tuto zemi zasáhl nejvíce. Na mnoha místech se zastavila výroba a logistika i provoz obchodů, restaurací a dalších podniků. Řada z nich dodnes funguje jen na třetinu výkonu, což ovlivňuje světové firmy, například automobilky. Peking přislíbil daňové úlevy a levné půjčky. Čínská centrální banka již snížila základní úrokovou sazbu pro střednědobé úvěry. Čínská vláda a národní banka do ekonomiky nalijí několik bilionů korun.

Singapur

Tamní vláda vyhradila ze státního rozpočtu 92 miliard korun na pomoc firmám a domácnostem v době epidemie. Ministr zdravotnictví Heng Swee Keat také oznámil, že vláda prozatím odloží plánované zvýšení daní na zboží a služby.

Jižní Korea

Tato země chce zmírnit dopad koronaviru na ekonomiku mimořádným balíčkem v hodnotě 300 miliard korun. V Jižní Koreji se nachází nejvíce nakažených hned po pevninské Číně.

Hongkong

Tamní vláda podpoří ekonomiku 357 miliardami korun, aby zmírnila dopady epidemie a vleklých protivládních protestů. Slíbila, že zajistí nízkoúročené půjčky menším firmám a sníží daň ze zisku.