BBC pobouřila. "Pouhé tři dny do popravy a já pořád ještě netuším, co na sebe"

Kontroverzní parodie Real Housewives of ISIS od BBC.

Kontroverzní parodie Real Housewives of ISIS od BBC. Zdroj: Reprofoto BBC

Kontroverzní parodie Real Housewives of ISIS od BBC.
Kontroverzní parodie Real Housewives of ISIS od BBC.
Kontroverzní parodie Real Housewives of ISIS od BBC.
Kontroverzní parodie Real Housewives of ISIS od BBC.
Kontroverzní parodie Real Housewives of ISIS od BBC.
14
Fotogalerie

Rozporuplné reakce vyvolala ve čtvrtek britská stanice BBC, když v rámci komediálního seriálu Revolting odvysílala video parodující život manželek příslušníků hnutí Islámský stát (IS). Video, které si bere na mušku bombové atentátníky či špatné zacházení se ženami, vidělo jen na sociální síti facebook přes 21 milionu lidí, uvedla televize BBC na svých webových stránkách.

Videonahrávka s názvem Real Housewives from ISIS (Opravdové manželky z IS) parodickým způsobem znázorňuje ženy, které se rozhodly odjet do Iráku a Sýrie a připojit se k hnutí IS, napsala agentura Reuters. Ženy v hidžábu zahalujícím vlasy, které mluví čistým britským přízvukem, v něm například porovnávají své sebevražedné vesty a stěžují si, že mají stejný model.

"Pouhé tři dny do popravy a já pořád ještě netuším, co na sebe," stěžuje si další. "Tohle je moje šesté manželství. Už jsem ovdověla celkem pětkrát," vysvětluje jiná "manželka", když v tom se v pozadí ozve výbuch. "Šestkrát," opraví se s povzdechem.

Krátký klip vyvolal bouřlivou debatu o vhodnosti takové satiry, když se jedná o smrtelně vážné téma, jako je IS. Někteří diváci oceňují odvahu a vtip klipu, zatímco jiní video odsuzují jako nevkusné, píše Reuters. "Špatný vkus, není to vůbec vtipné," okomentovala video jedna z uživatelek facebooku. Podle ní by se oběti útoků IS a jejich rodiny videu nesmály.

"Proč bychom se měli smát při pohledu na ženu, předvádějící se v bombové vestě, je to na hlavu," dodala. "To je skvělé... Lidé pořád mluví o politicky nekorektním humoru... Tohle je odvážné a vtipné a už je načase, abychom si začali dělat legraci z těch pitomců!" napsal jiný uživatel.

Desítky tisíc lidí z celého světa odjely bojovat do Sýrie a Iráku pro IS nebo jiné islamistické organizace, které používají extrémní výklad islámu, aby ospravedlnily útoky na své nepřátele a utlačovaly obyvatele oblastí, jež obsadily.

IS používá internet k verbování nových členů, často i vysoce vzdělaných mužů a žen v Británii. Britská policie loni v lednu sdělila, že do Sýrie odcestovalo celkem 56 žen a dívek. Objevil se rovněž i případ tří školaček, které opustily Londýn v únoru 2015. Jedna z dívek byla podle Reuters zabita loni v srpnu.