Čeští Vietnamci zvažují vytvoření vlastní televize

Vietnamci

Vietnamci Zdroj: Chaloupka Miroslav/Sedmicka

Vietnamci
Vietnamská tržnice Sapa v Praze
Vietnamská tržnice Sapa v Praze
Vietnamská tržnice Sapa v Praze
Vietnamská tržnice Sapa v Praze
64
Fotogalerie

Téměř šedesát tisíc Vietnamců, z nichž mnozí ještě neumějí příliš dobře česky – právě na ně by v Česku mohl zacílit nový televizní kanál. O nápadu informovala Českovietnamská společnost, která v tuzemsku sdružuje byznysmeny obou národností. S nabídkou se na ni obrátila brněnská televize BTV zastoupená firmou Fimada Group.

 

 

„Na trhu je volný prostor umožňující vznik televize pro významnou národnostní menšinu žijící v Česku,“ uvedl ředitel Fimada Group Jakub Veselý s tím, že vysílání by využívalo jak češtinu, tak vietnamštinu. „Vietnamci nabídku uvítali a teď ji zvažují. Na investici do televize by museli společně vložit peníze. Bylo by to vůbec první takové vysílání v Evropské unii,“ informoval předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter.

„Naprostá většina naší komunity zatím sleduje televizi VTV4,“ uvedla Vietnamka Anh Thu Pham, která působí v pražském vzdělávacím centru Olymp.

VTV4 je vietnamská státní televize, která vysílá 24 hodin denně na pět kontinentů. Česká komunita Vietnamců ji sleduje na internetu, přes satelit či kabelové televize. „Nápad vytvořit novou vietnamskou televizi přímo v Česku je skvělý. Změnila se totiž naše mentalita.

Z bývalého pocitu „jsem tu na chvilku“ je teď postoj „v Česku budou žít i další generace mé rodiny“. Televize by tedy mohla být dlouhodobým projektem. Určité pokusy vytvořit ji tu už byly, ale neúspěšné,“ říká Anh Thu Pham.

Zda se mezi Vietnamci najdou investoři, kteří budou ochotni projekt zafinancovat, bude jasnější ve druhé polovině února. „Teď začala oslava největšího vietnamského svátku, nového lunárního roku. To jsou všichni Vietnamci s rodinami a moc nepracují, odpověď lze čekat po skončení svátků,“ vysvětlil Marcel Winter.

Nová televize vysílaná v tuzemsku ve vietnamštině i češtině by cílila na komunitu 60 tisíc Vietnamců.

Podívejte se na obsáhlou fotogalerii vietnamské tržnice SAPA v Praze

 

Televizní balíček Asie od UPC neuspěl a končí
Na komunitu Asijců žijících v Česku se pokusila zacílit kabelová televize UPC. V roce 2015 jim nabídla programový balíček Asie. Nenabízel původní tvorbu, ale šest asijských televizních stanic, přesněji dvě vietnamské, tři čínské a jednu jihokorejskou.
Balíček ale neuspěl a UPC ho už nebude nabízet. „Objednalo si jej pouze několik set klientů. Většina programů je volně dostupná. Jediný placený program NetViet měl dramaticky nízkou sledovanost, a proto jsme se rozhodli smlouvu na jeho distribuci neprodlužovat,“ uvedl mluvčí společnosti Jaroslav Kolár.
Ostatní programy budou moci předplatitelé nadále přijímat. UPC zatím nezvažuje přidání dalších vietnamských kanálů. „Poptávka tu sice je po jinak nedostupných programech VTV1 a VCTV, to by ale znamenalo zásadně investovat do propojení Vietnamu se střední Evropou,“ uvedl Kolár.