David Špinar pro Strategii: Budoucnost je v multiscreenu

David Špinar

David Špinar Zdroj: Repro Strategie (Hynek Glos)

„Online reklama se dostává do vyšších pater. A videoreklama je nejzářnějším příkladem,“ říká v únorovém čísle měsíčníku Strategie David Špinar, který založil a deset let vedl agenturu H1.cz, z níž přešel na pozici head of performance v českém Googlu.

V únorové Strategii se dále dozvíte, jak zahýbal razantní nástup oligarchů českým a slovenským mediálním trhem, že tuzemský svět golfu se ocitl na rozcestí a s ním i média, která o něm píší, a jak si stojí hvězda rozhlasového byznysu Michel Fleischmann.

Strategie 2/2015Strategie 2/2015 | Repro Strategie (Tomas Novak)

Výkonnostní marketing už zakotvil v online prostředí natrvalo. Podle jeho kapitána Davida Špinara z české pobočky Googlu se ale nesmí přeceňovat, není spásným řešením. Na trhu vítězí jen silné, důvěryhodné značky.

Byl jste otcem jedné z nejúspěšnějších marketingových agentur, a tedy sám sobě šéfem. Co vás přitáhlo do gigantu, jakým je Google?

To celé mělo několik mezistupňů. H1.cz jsem i spoluvlastnil, ale posléze jsme ji se společníky prodali a pak už jsem šéfy měl. Mít nad sebou šéfa je podle mě dobré. Říká se, že na vrcholu je každý sám. Když máte šéfa, má vás kdo pochválit. Máte motivaci.

V práci si prý zakládáte na volnější atmosféře, dokonce na „funky stylu“. Jak se vám to daří v Googlu?

Absolutně. Google je funky firma. Na jednu stranu je to obrovská korporace, ale na druhou si zakládá na inovaci, neformálnosti. Má velice přátelskou, mladou atmosféru. A to nejen u nás, vnímám to i ve velkých officech například v Dublinu, kde jsou tisícovky googlerů. Člověk si tam často připadá jako někde v univerzitním kampusu.

David ŠpinarDavid Špinar | Repro Strategie (Hynek Glos)

Platíte za předního průkopníka výkonnostního marketingu v Česku. Jaká je budoucnost tohoto oboru?

Výkonnostní marketing je něco, co tady bude mít už vždycky zcela zásadní roli. Opírá se totiž o možnost měřit a vyhodnocovat dopady mediál­ních investic a podobných reklamních aktivit. Tato schopnost měřit se neustále zlepšuje nejenom na internetu, ale i v různých mediatypech. Vedle kreativních postupů se do marketingu staví také trocha matematiky a ekonomiky. Do jisté míry to tu bylo vždy, ale schopnost doměřit výsledky, stáhnout je ke zdrojům je dnes stále lepší a lepší.

Na druhou stranu si nesmíme myslet, že je to jediné spásné řešení. Když někdo příliš sází na výkonnostní pojetí marketingu, má tendenci vidět moc rychloobrátkově. Nahrává to lidem, kteří jsou hodně zaměřeni na krátkodobý zisk, ale to nemůže dobře fungovat v dlouhodobém horizontu. Tam vítězí silné značky, které mají silnou rozpoznatelnost, silnou sympatii lidí. A to je něco, co výkonnostním marketingem nedokážete.

Celý rozhovor a další zajímavé informace naleznete ve Strategii č. 2, která vychází 20. února.