Evropská šéfka Facebooku odchází budovat londýnské Tech City

Facebook

Facebook Zdroj: profimedia.cz, E15

Sociální síť Facebook opustí šéfka jejích evropských operací Joanna Shieldsová. Manažerka dnes sdělila, že v lednu přejde do britské skupiny Tech City Investment Organization (TCIO), která s vládní podporou vytváří londýnskou obdobu kalifornského technologického centra Silicon Valley.

Shieldsová podle agentury Reuters sdělila, že povede projekt, který by měl udělat z Londýna hlavní světové centrum nových technologií. TCIO byla založena loni v dubnu, aby přitahovala investice do oblasti východního Londýna zvané „křemíkový okruh“ a podpořila začínající technologické firmy, které chtějí expandovat.

„Úspěch Tech City ukazuje, co se může podařit, když podpoříme růst našich nejinovátorštějších a nejambicióznějších firem,“ uvedl v dnešním prohlášení britský premiér David Cameron. TCIO už získala přísliby investic od předních amerických technologických společností jako Cisco, Google a Intel.

Odchod Shieldsové bude další ranou pro Facebook, jemuž se v květnu příliš nepovedl vstup na akciový trh a od té doby se snaží přesvědčit investory o svých perspektivách. V obavách ze zpomalování růstu příjmů klesly akcie Facebooku v pátek na 19 dolarů, tedy na polovinu své emisní ceny 38 dolarů.

„Facebook podporuje vizi britské vlády, která směřuje k budování silnější ekonomiky založené na technologiích a vytvoření ekosystému pro začínající firmy, a přejeme Joanně mnoho úspěchů,“ komentoval odchod Shieldsové mluvčí firmy. Facebook minulý týden otevřel v Londýně nové technické centrum, první takové centrum mimo Spojené státy.