Kalousek mění náměstka pro finanční trhy

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: E15 Eduard Erben

Novým náměstkem ministra financí Miroslava Kalouska pro finanční trhy se od poloviny září stane Radek Urban (46), dosavadní místopředseda představenstva a náměstek generálního ředitele Investiční společnosti České spořitelny. Nahradí Kláru Król Hájkovou (32), která funkci vykonávala poslední tři roky a nyní míří do Londýna do funkce zástupkyně ČR v Evropské bance pro obnovu a rozvoj (EBRD).

Informaci o plánovaném jmenování Urbana potvrdilo několik zdrojů z finančních trhů. Sám Urban uvedl v textové zprávě: „Nebudu to zatím komentovat.“ Podle zdrojů z ministerstva financí i z České spořitelny obě instituce o přestupu Urbana budou informovat společně za dva týdny.

Na dotaz deníku E15, proč zvolil právě Urbana, odpověděl ministr Kalousek lakonicky: „Protože jsem nenašel nikoho lepšího.“ Lidé z finančních trhů jmenování Urbana prakticky jednohlasně vítají: „Je to výborná zpráva, po dlouhé době bude na ministerstvu financí sedět člověk s praktickou zkušeností z kapitálového trhu,“ uvedl Jiří Rusnok, šéf penzijního fondu ING, který s Urbanem sedí ve Výboru pro finanční trh, poradním orgánu bankovní rady ČNB pro oblast dohledu nad finančním trhem.

„Je to finanční profesionál s širokým rozhledem. V jedné osobě koncentruje zkušenosti centrálního bankéře s dlouholetou úspěšnou praxí v komerčním sektoru. Pan ministr nemohl mít šťastnější ruku, když vybíral odborníka, který bude tvarovat českou legislativu a za ČR ovlivňovat i evropskou legislativu finančního trhu,“ řekl deníku E15 Daniel Drahotský, ředitel úseku finančních trhů v J&T Bance a bývalý kolega z České spořitelny.

„Pro trh je jeho nástup dobrou zprávou. Rozumí ekonomické realitě finančního sektoru a věřím, že se mu podaří napravit alespoň některé chyby z poslední doby. Očekávám také, že bude schopen věcně komunikovat, a jak ho znám, jeho slovo bude platit a nebude mít problém obhájit své kroky,“ reagoval Tomáš Prouza, spolumajitel finančně poradenské firmy Partners a někdejší náměstek ministra financí.
Před příchodem do Investiční společnosti České spořitelny v roce 2005 pracoval Radek Urban jako ředitel správy aktiv v mateřské České spořitelně. Do roku 2001 byl ředitelem sekce bankovních obchodů v České národní bance. Vzdělání získal na VŠE v Praze a na Swiss Banking School v Curychu.