Malí, ale pružní

Blog Igora Záruby

Blog Igora Záruby Zdroj: Strategie

Oni mají 80milionový trh, my deset milionů. Oni mají světovou dámskou tenisovou jedničku, my číslo šest. Oni se na její triumf dívat nemohli, tedy pokud nemají placenou televizi. My se mohli dívat bez omezení. Oni jsou Němci, my jsme Češi.

Skutečnost, že Česká televize koupila přenosová práva na finálové utkání US Open mezi Němkou Angelique Kerberovou (to je ta nová světová premiantka) a českou hvězdou Karolínou Plíškovou (do závěrečného kola na grandslamu se probojovala poprvé), přijala tuzemská veřejnost jako svým způsobem samozřejmost. Navzdory skutečnosti, že dokoupit „živák“ s ohledem na momentální sportovní výsledek a pořizovací cenu není právě jednoduchá záležitost. Leč povedlo se, i když Plíšková nakonec prohrála.

To u našich severozápadních sousedů, v rodné vlasti nové šampionky (která jinak žije v Polsku), se rozpoutala vášnivá debata. „Angelique má vše, co postrádají naši muži. Velkou přirozenost, sympatické vystupování a skromnost v čase velkých úspěchů. Způsob, jakým dobyla titul i žebříček, je impozantní,“ rozhorlil se respektovaný deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) v narážce na to, kolik Němců mělo vlastně možnost poslední zápas ženské části turnaje vidět.

Tytam jsou časy, kdy Němci a Němky vládly světovému tenisu. Rozličné stanice, ruku v ruce s úspěchy sportovců, se tehdy předháněly, které mače budou přenášet. A nešlo zdaleka jen o sportovní kanály, důkazem může být zábavná stanice RTL. Jenže boom opadl, Steffi Grafová zvedla poslední grandslamový pohár nad hlavu v roce 1999 a následoval sešup. Výkonnostní i televizní. Privátní vysílače daly od tenisu ruce pryč, veřejnoprávní vysílače se upnuly na fotbal.

Situaci v současnosti zachraňují – s výjimkou Wimbledonu – volně přístupné programy Eurosport 1 a 2. A propos, Kerberová se letos probojovala i mezi poslední dvě hráčky na dvorcích All England Clubu. „No aspoň že bude k vidění udílení cen Sportovec roku, které proběhne na veřejnoprávních kanálech,“ přisazuje si FAZ. Vítězkou bude nejspíš kdo? Jen ta raketa bude muset zůstat v šatně…