Německý Der Spiegel poveden nově Thomas Hass

Generální ředitel vydavatelství deníku Der Spiegel Thomas Hass

Generální ředitel vydavatelství deníku Der Spiegel Thomas Hass Zdroj: Der Spiegel

Německý týdeník Der Spiegel vyměnil generálního ředitele vydavatelství. Na špici usedl Thomas Hass, dosavadní šéf marketingu odbytu a mluvčí hlavního akcionáře, Mitarbeiter KG. Informovala o tom německá média. Mitarbeiter KG, jejímiž členy jsou mimo jiné redaktoři tištěné verze časopisu, drží 55 procent akcií, vydavatelskému domu Gruner + Jahr patří 25,5 procenta. Zakladatel Spiegelu Rudolf Augstein vlastní 24 procenta.

Krok, který se očekával, vstupuje v platnost okamžitě. Hass střídá Ove Saffeho, který se až příliš přiklonil k někdejšímu šéfredaktorovi Wolfgangu Büchnerovi a jeho vizi Spiegel 2.0. Büchner se musel poroučet loni v listopadu, vystřídal ho Klaus Brinkbäumer. Pozorovatelé hodnotí Hassovo jmenování jako konec vnitropodnikové krize.

Hassovi posloužilo k dobru, že si během hektických týdnů na sklonku roku zachoval klidnou hlavu, tvrdí deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Saffe dojel naopak na to, že chtěl úzce propojit redakce Spiegelu a Speigelu Online, které fungují už léta jako samostatné jednotky pod jednou střechou.

Projekt „digitálního Spiegelu“, který Büchnera a Saffeho pohřbil, má přesto pokračovat. Údajně se souhlasem všech zúčastněných. Půjde prý jen o to, jak netlačit příliš na pilu a tradiční značku skutečně oživit.

Volba Hasse má zároveň symbolický význam: povýšení nového lídra z domácích zdrojů považují mnozí za jasný signál, aby se nikdo zvenčí nesnažil vstoupit do tradičně zavedených vod.