Občanský zákoník firmy zaskočí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: reprofoto

Do začátku účinnosti nového občanského zákoníku zbývají dva měsíce a více než třetina firem se na největší změny v soukromém právu za posledních padesát let ještě nezačala připravovat. Týž podíl firem ani netuší, jak se nové zákony budou týkat jejich podnikání, zjistil průzkum advokátní kanceláře Ambruz & Dark Deloitte Legal.

Tyto firmy by se podle právníků měly probudit a soustředit se alespoň na pár hlavních oblastí. „Měly by se věnovat změnám v oblasti vlastnictví nemovitostí, změnám vnitřní struktury a dopadům na klíčové smlouvy,“ doporučuje Lukáš Poddaný, advokát Ambruz & Dark Deloitte Legal. Nemovitostí se například bude týkat nová zásada, že stavby jsou součástí pozemku.

Další nutné změny, jako třeba úpravy smluv o výkonu funkce, které upravují vztahy mezi společnostmi a statutárními orgány, počkají podle Poddaného do příštího roku.

Firmy, které se zatím na nové zákony nepřipravily, se rekrutují jak z malých, tak z velkých podniků. „Menší firmy řeší v tuto chvíli úplně jiné priority, než je nový občanský zákoník. Většina z nich jej začne řešit až v okamžiku, kdy ho budou potřebovat využít,“ míní Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků ČR. Asociace pro členy připravila v posledních dvou letech několik seminářů a připravila příručku, která představuje hlavní změny v zákonech. „Zájem o semináře i manuál je poměrně velký,“ dodává Havlíček.

Jak jsou firmy připraveny na nový občanský zákoníkJak jsou firmy připraveny na nový občanský zákoník|Ambruz & Dark Deloitte Legal

Z průzkumu Deloitte Legal vyplynulo, že nejvíce se změny zákonů podle oslovených podnikatelů a manažerů dotknou uzavírání nových smluv, obchodních podmínek či změn v evidenci katastru nemovitostí. Zabývat se budou i změnami, které souvisí se zvýšením odpovědnosti statutárních orgánů, se svoláváním a průběhem valných hromad a se zastupováním společnosti.

Firmy se navzdory přípravě na účinnost nových zákonů obávají komplikací. „U některých sporných otázek nepanuje shoda mezi právníky na výkladu a čeká se na to, jakou odpověď dá praxe. Příkladem může být souběh výkonu funkce či povinné členství zástupců zaměstnanců v dozorčích radách,“ tvrdí Milan Mostýn, mluvčí Svazu průmyslu a dopravy.