Red Bull nedává křídla, rozhodl soud. Firma nabízí odškodnění

Red Bull (ilustrační foto)

Red Bull (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-ND 2.0: Dawn Ashley via Flickr

Slogan „Red Bull vám dává křídla“ používá výrobce energetických nápojů už téměř dvě dekády. Soud v USA však začátkem října rozhodl, že se jedná o zavádějící tvrzení, respektive samotný nápoj nemá takové účinky, jak výrobce tvrdí. Společnost je ochotná zaplatit 13 milionů dolarů jako odškodnění.

Výrobce žaloval spotřebitel Benjamin Careathers. Nápoj podle něj nedokáže povzbudit konzumenta více než káva, ačkoliv to Red Bull tvrdí. Podle serveru Consumerist.com se totiž prokázalo, že množství kofeinu v jedné plechovce energetického pití je méně než poloviční, než kolik obsahuje stejné množství kávy.

Careathersovi navíc vadilo, že Red Bull spojuje svůj nápoj se špičkovými sportovci. Údajně to spotřebitele mate a vede k mylnému závěru, že Red Bull povzbuzuje tělo a zlepšuje koncentraci.

Red Bull nabízí odškodnění

Red Bull nakonec přistoupil k mimosoudnímu vypořádání. Kdo prokáže, že v uplynulých dvanácti letech v USA zakoupil zmíněný energetický nápoj, může počítat s odškodněním ve výši deseti dolarů v hotovosti. Jako druhou variantu si poškozený může vybrat produktÿ Red Bullu za maximálně 15 dolarů. Společnost na zmíněné vyrovnání vyčlenila celkem 13 milionů dolarů.

Firma ve svém prohlášení s výrokem soudu souhlasila hlavně proto, aby tak předešla dalším průtahům a rostoucím výlohám na soudní řízení. Pochybení ale odmítá. „Společnost Red Bull trvá na tom, že v marketingových kampaních uvádí pravdivé informace,“ zaznělo v oficiálním stanovisku.

Baumgartnerův skok ze stratosféry, jak jste ho ještě neviděli