Slovenská televize JOJ chce zastavit vysílání svých kanálů v Česku

Televize JOJ, ilustrační foto

Televize JOJ, ilustrační foto Zdroj: Foto TV JOJ, Nový Čas

Televize JOJ, ilustrační foto
2
Fotogalerie

Slovenská televizní skupina Joj vyzvala české operátory, aby přestali na území České republiky šířit její kanály Plus a Wau. Podle skupiny již loni došlo po dohodě s operátory k vypnutí jejího hlavního kanálu Joj na českém území.

"Naše společnost neudělila a současně s ohledem na ochranu nabytých teritoriálních práv k vysílanému obsahu ani není oprávněna udělit jakékoliv třetí osobě souhlas k převzetí televizní programové služby "PLUS" a její šíření na území České republiky, proto její jakékoliv zařazování do skladby programů převzatého vysílaní je nezákonné," napsala skupina Joj operátorům. Stejnou výzvu odesílá rovněž operátorům, kteří mají ve své nabídce neoprávněně zařazenu stanici Wau.

Jako náhradu pro české diváky skupina Joj nabízí kanál Joj Family, který zahájil vysílání na podzim minulého roku.

Kromě skupiny Joj usilují o zrušení protiprávního šíření televizních kanálů na území druhé země i další české a slovenské televizní skupiny. Například na začátku března televizní operátoři na Slovensku vyřadili ze své nabídky stanice skupiny Nova a dříve stejný krok učinily ohledně stanice Prima.

Slovenské soudy v minulosti předběžným opatřením zakázaly nejmenovaným operátorům šířit stanice Novy či Primy bez jejich souhlasu. Podobně postupoval i český soud ohledně slovenské televize Markíza, která stejně jako televize Nova patří do skupiny CME.

Nova místo volně šířených stanic nabídla operátorům kanál s vlastní tvorbou Nova International, Markíza obdobný kanál Markíza International. Skupina Prima zase na Slovensku spustila kanál Prima Plus.