VUT v Brně umístila do svého loga písmeno T

Nové logo VUT v Brně ze studia ReDesign

Nové logo VUT v Brně ze studia ReDesign Zdroj: archiv

VUT v Brně se po 19 letech odhodlalo ke změně loga. Bílo-červené kombinaci vévodí písmeno T. Logo vzniklo ve studiu ReDesign.

Novému logu vysokého Vysokého učení technického v Brně dominuje písmeno T, které odkazuje ke slovům „technika“ a „technologie“. Po 19 letech tak dosavadní tenké linie vystřídá výrazný červenobílý vizuál. „Předchozí vizuální styl byl vzhledem k subtilnosti linií často špatně reprodukovatelný, zejména na menších plochách. A samotné logo bylo nevýrazné, snadno přehlédnutelné,“ okomentovala původní značku VUT v Brně prorektorka pro marketing a vnější vztahy Irena Armutidisová.

Výrazná bílo-červená kombinace barev připomíná spojení s Brnem, kde VUT sídlí. Vítězný návrh grafického studia ReDesign zpracoval písmeno T jako detail stavebního překladu. Jiní v něm zase vidí rozdělení pixelů v rastrové grafice. Precizní konstrukce loga tak logicky vychází z technického způsobu myšlení, které se VUT snaží podporovat.

Nové logo VUT v Brně ze studia ReDesignNové logo VUT v Brně ze studia ReDesign | archiv

Novému vizuálnímu stylu předcházelo zadání soutěže, ve které odborná komise složená z grafiků a typografů nakonec vybrala návrh autorské dvojice Klára Kvízová a Petr Krejzek. „Grafické T evokuje architektonický prvek architráv (stavba), konstrukční fragment (inženýrství), pixelové rozhraní (informatika) i symbol tváře (humanitní obory školy). Značka má působit pozitivně, sebevědomě a racionálně,“ popsala širší souvislosti spoluautorka vítězného návrhu Kvízová, podle které červená barevnost nepřímo navazuje na tradici české avantgardy, např. na dílo Ladislava Sutnara.

Kromě nového loga přináší jednotný vizuální styl i sjednocení písma na font Vafle nebo nový modulární systém skládání názvu univerzity spolu s názvy jednotlivých fakult.